fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Îndrăzneala de a spera, de Barack Obama

Îndrăzneala de a speraDe zece ani, lumea întreagă trăieşte sub semnul a ceea ce poate fi considerat un fenomen: ascensiunea lui Barack Obama până în cea mai înaltă poziţie a lumii, cea de preşedinte al SUA. Incredibil dar adevărat, cu circa zece ani în urmă, acest politician relativ tânăr, cu foarte puţină experienţă în ale culiselor politicii americane, sfida toate calculele din ţara sa şi din restul planetei. În 2016 se pregăteşte să părăsească sediul Casei Albe şi calitatea de cel mai puternic om al planetei, dar nu putea face asta fără să ne lase tuturor o importantă moştenire: o carte în care povesteşte că în viaţă, totul este posibil. Chiar şi (aparent) imposibilul.

Îndrăzneala de a spera este mult mai mult decât o fereastră spre lumea politicii americane la vârf, este un drum către cunoaşterea întregii societăţi post-Bush de peste ocean. Obama a venit ca un uragan şi a revigorat, prin forţa ideilor şi farmecul personal, perioade îndelungate în care partidul său, Democraţii, păreau destul de inerţi. A venit cu fraze „tari”, cum ar fi aceea că resentimentele partizane care au caracterizat comportamentul decidenţilor de la vârful statului american sunt depăşite; a abordat teme „tabu”, îndreptând atenţia elitei politice spre masele celor care îi aleg; s-a întors mereu spre ceea ce a numit „un nou fel de a face politică”, edificat pe „înţelesurile comune care ne fac pe toţi americani”. Exemplul vieţii sale a fost un alt senator de Illinois care a făcut apel la poporul SUA, Abraham Lincoln, legendarul preşedinte a cărui imagine şi simbolistică transpar din întregul volum.

Îndrăzneala de a spera este cea de-a doua carte a celui care avea să devină cu un deceniu în urmă preşedintele-eveniment, preşedintele-manifest, preşedintele-fenomen. De aceea poate se şi deosebeşte radical de vechea „Dreams of My Father”, centrată pe experienţele de familie. Titlurile capitolelor sunt elocvente: „Constituţia”, „Şansa”, „Lumea de dincolo de graniţele noastre”. Chiar dacă mai puţin introspectivă, este cu siguranţă mult mai elocventă pentru mult mai multă lume. Este o lecţie de curaj, de credinţă nezdruncinată în visul şi menirea fiecăruia, oricât de îndepărtate sau greu de atins ar părea. Nimeni nu mai poate spune că nu se poate după ce citeşte cartea lui Obama. Mai mult, lectura însăşi este foarte agreabilă, fără pretenţiile înalte ale oratoriei care l-a făcut celebru, dar în schimb cu fermecătoare pasaje în care îşi demonstrează simţul umorului, calităţile convingătoare sau acel bun simţ nativ atât de apreciat de lumea anglo-saxonă.

Cum altfel poate fi văzut pasajul emoţionant în care autorul atât de puternic şi de celebru relatează întâlnirea cu Robert Byrd, aflat în Senat de 50 de ani (cea mai lungă perioadă consemnată în dreptul unui politician American), fost membru al Ku Klux Klan şi unul dintre senatorii care făceau campanie împotriva drepturilor pentru persoanele de culoare în anii 1960? Cei doi s-au aşezat la aceeaşi masă pentru a discuta despre Constituţie… Doar acest moment al cărţii, el singur, poate da dimensiunea drumului pe care l-au parcurs SUA în jumătate de secol şi unde se află azi, în preajma terminării celor două mandate ale „preşedintelui-fenomen”.

Cartea poate fi cumpărată online, cu reducere, de la Elefant sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
carti litera

Reduceri de până la 40% la cărțile Litera + transport gratuit

Next Article
intors pe dos

Filmul de animație Întors pe dos a câștigat Premiul BAFTA 2016

Related Posts

Total
0
Share