Editura Humanitas va invita la Libraria Humanitas de la Cismigiu joi, 26 ianuarie, ora 19.30, la lansarea cartii Insemnarile unui diplomat de altadata. In Romania, 1916-1920 a contelui Charles de Saint-Aulaire, ministru plenipotentiar al Frantei pe langa regele Ferdinand al Romaniei in vremea Primului Razboi Mondial.
La eveniment vor vorbi Mihai Dim. Sturdza, Dan C. Mihailescu, Alina Pavelescu si Daniel Cain.
”Insemnarile unui diplomat de altadata. In Romania, 1916-1920, cartea contelui Charles de Saint-Aulaire, este una dintre cele mai insemnate surse memorialistice asupra vremurilor de mare inclestare care s-au incheiat cu nasterea Romaniei Mari.” (Mihai Dim. Sturdza)
La implinirea a o suta de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, Editura Humanitas a publicat o serie de carti-restituiri, marturii nemijlocite cu valoare de document: Maria, regina Romaniei, Jurnal de razboi. 1916-1918 (3 vol., 2014-2015); G. Topirceanu, Memorii de razboi: Amintiri din luptele de la Turtucaia. Pirin Planina (2014), Vasile Th. Cancicov, Jurnal din vremea ocupatiei (2 vol., 2015-2016), Marcel Fontaine, Jurnal de razboi. Misiune in Romania: noiembrie 1916-aprilie 1918 (2016). Prezentul volum marcheaza, totodata, o suta de ani de la sosirea in Romania a noului ambasador trimis de Paris pentru a convinge guvernul Bratianu sa intre in razboi de partea Antantei.
Auguste-Félix-Charles de Beaupoil, conte de Saint-Aulaire (1866-1954), descendent al unei vechi familii aristocrate franceze, a avut o stralucita cariera diplomatica in nordul Africii (Tunisia, Maroc), America Latina (Peru, Chile, Brazilia), precum si in cateva tari europene (Austro-Ungaria, Romania, Anglia). A fost director al prestigioasei publicatii Revue d’histoire diplomatique, semnand si cronici politice in cotidianul conservator Le Figaro. Autor de biografii, printre care: Richelieu (1930), Talleyrand (1936), François-Joseph (1945), Mazarin (1946). Articolele sale au fost reunite in volume precum Mythologie de la Paix (1930), Genève contre la Paix (1937) si Renaissance de l’Espagne (1938). In mai 1916, contele de Saint-Aulaire a fost numit ministru plenipotentiar la Bucuresti, reusind in cateva saptamani sa obtina angajamentul Romaniei alaturi de Antanta. A contribuit decisiv, impreuna cu Misiunea Militara Franceza condusa de generalul Berthelot, la netezirea relatiilor Romaniei cu Aliatii si la reorganizarea tarii atat in timpul refugiului la Iasi impreuna cu familia regala, cat si dupa incheierea razboiului. Si-a pus in mod deosebit amprenta pe destinul tarii noastre in cursul negocierilor de pace, in urma carora s-a infaptuit Romania Mare.
”A cunoscut suferinta noastra suprema, mizeria noastra de neinchipuit. A cunoscut framantarea asteptarii, sperantele dezamagite, cererile zadarnice de ajutor. A stiut, de asemenea, cat de credincioasa a ramas Romania cea torturata, in ciuda unui nenoroc covarsitor. Am fost printre aceia care au vazut pe d. de Saint-Aulaire la lucru. Am fost din aceia pe care glasul si strangerea-i de mana i-a imbarbatat…” (Regina Maria)
Accesul la eveniment este gratuit si se face pe baza unei rezervari prelabile prin Eventbook.
Cartea Insemnarile unui diplomat de altadata poate fi cumparata cu reducere din libraria online Humanitas.
Comunicat Editura Humanitas