Oricât de straniu ar suna, și visele pot ajuta la dezvoltarea personală, dacă le interpretăm corect. Acesta este mesajul fundamental al unei cărți care ni se adresează acolo unde ne petrecem mare parte din viață: la capitolul somn.
Ruth Berry consideră în cartea Întâlnirea cu visele că visele ne relevă. Cum autocunoașterea este cel dintâi pas pentru a ne atinge potențialul maxim pe parcursul existenței, iată, așadar, cum interpretarea „filmelor” de pe parcursul odihnei nocturne ne poate demasca în temerile cele mai profunde, în dorințele cele mai ascunse. Din fericire, toate acestea se pot „traduce” pentru a ne sprijini în viața concretă, acolo unde suntem în interacțiune cu noi înșine la lumina zilei și, firește, cu ceilalți. Mai mult, autoarea oferă și sfaturi practice despre cum să ne amintim cu cât mai multă exactitate ceea ce am visat, astfel încât descifarea mesajului să fie una care să ne folosească la maximum.
De fapt, Berry nu face altceva decât să continue o tradiție și să sintetizeze pentru omul modern concepte care bântuie psihanaliza de la Freud și Jung încoace. Și mulţi cercetători actuali avizați, de certă notorietate, consideră că este util să încercăm să ne reamintim cât mai mult din ceea ce visăm, chiar dacă nu este vorba despre vise cu o semnificaţie concretă. Este binecunoscut faptul că prin vise se canalizează preocupările din sfera subconştientului şi se armonizează cu experienţele din ziua precedentă, care urmează a fi integrate în memorie.
Istoria abundă în evenimente cruciale profund influenţate de vise interpretate ca semne. Tot pe seama viselor au fost puse în timp unele idei geniale de afaceri sau mari creaţii artistice. Autoarea ia în considerare faptul că atunci când visăm, suntem altcineva, că există forțe ale minții care ne controlează subconştientul prin mecanisme care au fost și rămân unele dintre cele mai mari mistere ale studiului psihicului uman.
Visele ne urmăresc pe mulți dintre noi, determină acțiuni, uneori ne bântuie, persistă. Freud leagă visul de instincte, apoi de carențe afective. Jung argumentează că visele reiau teme şi idei ascunse, repetându-le până când care cel care visează le asimilează la nivel conştient. Din toate aceste motive, lucrul cu ele, chiar dacă atinge zone etichetate la grămadă drept „paranormal”, poate deveni foarte util în viața de fiecare zi, în reacțiile față de alți oameni și de tot felul de situații, în controlul propriei persoane. Acesta este fundamentul pe care Întâlnirea cu visele construiește un eșafodaj utilizabil zilnic, din care cititorul nu are decât de câștigat; în fond, cine nu visează?…
Cartea Întâlnirea cu visele, de Ruth Berry poate fi cumpărată cu reducere de la eMAG sau Libris.