fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Întâmplări în irealitatea imediată, de Max Blecher

Nimeni nu ştie cum să moară. Poate doar Blecher, tânărul geniu născut la Roman, care, în ciuda unui diagnostic teribil, condamnat la a trăi la pat, a dat lumii scrieri de un hiperrealism unic. „Deodată, toate suprafeţele lucrurilor care mă înconjurau au luat forma unor draperii care, când sunt iluminate din spate, devin transparente şi dau odăii o anumită adâncime. Dar nu era nimic care să lumineze aceste obiecte şi au rămas aşa, sigilate în densitatea lor care rareori se disipa suficient încât să le lase adevărata însemnătate să iasă la iveală”.

intamplari-in-irealitatea-imediata

Întâmplări în irealitatea imediată este o carte care „arde” fără sentimentalisme inutile. Blecher a fost un cronicar al propriei morţi dinăuntru spre în afară, făcând un văl tern mai permeabil ca oricând, în cuvinte ca nişte vehicule ce străpung membrana opacă ce înconjoară lumea reală. „Am găsit pe stradă plăcerea de a plonja în mediocritate. Am discutat cu doctorul meu despre de toate şi nimic, până când conversaţia a dobândit o independenţă aeriană; era ca o pasăre curioasă zburătăcind prin încăpere… Am fost uimit de capacitatea oamenilor de a discuta serios unii cu alţii. Oare nu realizau că nu putem vorbi la modul serios despre nimic? Şi despre totul?”.

„Aventurile” prin care ne poartă Blecher se întâmplă în Romanul natal, un spaţiu suficient de mic pentru a putea fi explorat şi îndeajuns de convenţional încât să atragă. „Într-o zi s-a întâmplat un incendiu la cinema. Filmul a izbucnit în flăcări pe loc, ca şi cum avea misiunea de a anunţa marele eveniment al oraşului: propria combustie. Deodată, s-a auzit un pocnet; nu era nici de chei, nici de motor şi se putea deosebi uşor în milioanele de sunete din jur: era roata norocului”.

Blecher a avut puterea să vadă irealitatea lumii… reale şi să-i dea substanţă. Este fantastic dacă luăm în calcul felul în care trăim azi, mai prezenţi în lumea virtuală decât în cea palpabilă. Tocmai de aceea, Întâmplări în irealitatea imediată este considerată o carte definitivă.

Cumpara cartea Întâmplări în irealitatea imediată, de Max Blecher de la Elefant sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Dans, dans, dans, de Haruki Murakami

Next Article

TRIP TALKS #10: Cuplu calator | 3 luni, la pas, in Romania si urmeaza Asia, cu Pato si Claudia

Related Posts

Total
0
Share