fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Înţepenit, de Oliver Jeffers

ÎnţepenitÎnţepenit, de Oliver Jeffers – un arbore mare şi un băieţel mic… Tot felul de obiecte şi fiinţe, care mai de care mai ciudate, „obsedate” de a rămâne înţepenite în copac, spre frustrarea micuţului Floyd, care este decis – în felul în care poate doar copiii pot fi hotărâţi să ducă ceva la bun sfârşit – să dea totul jos, cu orice mijloace… Ilustraţii superbe, spre deliciul celor mici care îşi propun să fie mari… cu scara.

Floyd pierde „în avantajul” copacului o pereche de tenişi, pisica, apoi o bicicletă, o chiuvetă de bucătărie, o camionetă, chiar lăptarul şi un soi de balenă bizară, ajunsă în ramuri pentru că Floyd se apucase să arunce după fiecare obiect cu un altul, mai exact, spre amuzamentul extrem al celor mici, cu chiuveta după tenişi sau cu balena după chiuvetă. Aşadar, fiecare mic cititor este poftit să-şi închipuie cu ce ar fi aruncat el însuşi după bicicletă, dacă ar fi urcat în pom (puţin probabil, entitatea rămuroasă este suficient de impozantă ca să descurajeze un asemenea demers, altfel curajos), ar fi aşteptat adulţii etc.. „Vă arăt eu!”, gândeşte băiatul şi aduce o scară: „Era decis să rezolve toate astea odată pentru totdeauna…. Şi a sprijinit scara de copac. Sunt sigur că vă imaginaţi ce a urmat”, provoacă Jeffers.

Povestirea nu este o „peltea” de adormit copiii, dimpotrivă, este unică, plină de un umor abraziv, acel tip de amuzament pe care micii noştri inteligenţi de acasă îl gustă foarte mult şi prin care demonstrează că vremea poveştilor „uşurele” a trecut; generaţia copiilor din jurul nostru este mai aprigă decât oricând, vrea provocări, originalitate, expresivitate şi mai ales concluzii adevărate. Abstractul este tot mai puţin un „rating” în lumea generaţiei care astăzi are şase ani (sau pe-acolo) şi care se pregăteşte să meargă la şcoală direct din lumea virtuală, pe care o manevrează magistral. Aşadar, „Scufiţa roşie” rămâne pentru categoria de vârstă doi ani, la şase deja suntem mici adulţi. Pentru aceste realităţi a imaginat Jeffers povestea superb ilustrată a unei provocări. Până la urmă, nu-i aşa, Floyd are de rezolvat o „ecuaţie” practică, are de găsit o soluţie concretă la un fapt concret, are de scos la capăt o problemă cu multe nenunoscute, pe care şi-o face singur tot mai complicată doar pentru ca, rezolvând-o, să aibă o satisfacţie mai mare şi ce povesti prietenilor. Toate acestea cu mult umor, cu „peripeţii” cu nimic mai prejos decât aventurile lui Tom Sawyer şi decât determinarea şi iscusinţa unor Hansel şi Gretel. Deci, de ce nu Floyd şi felul extrem de original, bazat pe „decizii logice”, în care abordează şi duce la capăt o chestiune de prestigiu personal?

De foarte multe ori, cele mai bune poveşti sunt cele simple, care vorbesc direct celui mai pretenţios şi greu de mulţumit auditoriu: copiii noştri uluitori. Imaginându-ne alături de ei un Floyd zbârlit cu toată fiinţa la o situaţie care i se împotriveşte, ne amuzăm şi noi, copios, aşa cum numai copilăria rază de soare ştie să (se) amuze.

Cartea Înţepenit, de Oliver Jeffers poate fi cumpărată online, cu reducere, de la Elefant, Libris, eMAG sau Cărturești.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
recomandări

Recomandările zilei - 8 iulie 2016

Next Article
recomandări

Recomandările zilei - 11 iulie 2016

Related Posts

Total
0
Share