Cea de-a treia și ultima zi de la Emineschool Bucharest Film Festival aduce, întocmai precum în zilele precedente, invitați de marcă din lumea culturală românească și proiecții inedite.
Începem în forță la ora 11:00 cu 10xObservator cultural, un documentar independent realizat cu sprijinul Observator cultural, inclus în Secțiunea Made in Romania la Astra Film Festival, 2013. Filmul este realizat de Marian Baciu în 2013 și are în prim plan publicaţia care a schimbat definitiv felul de a fi privit fenomenul cultural în România: Observator cultural. Pe marele ecran îi veți vedea pe membrii echipei redacționale, după cum urmează: Carmen Muşat, Ovidiu Şimonca, Gheorghe Muşat, Antoaneta Ralian, Geo Şerban, Liviu Ornea, Marius Oprea, Caius Dobrescu, Mihai Fulger, Paul Cernat, Adina Diniţoiu, Iulia Popovici, Doina Ioanid, Silvia Dumitrache și Cezar Gheorghe. Cu o parte dintre cei enumerați vă veți putea întâlni și veți putea dialoga după proiecția documentarului. Un trailer poate fi văzut aici.
De la ora 13:00 am pregătit o selecție faină de booktrailers, deopotrivă românești și străine, încălzire pentru dezbaterea de după vizionare, de la 14:00: Booktrailers – un produs între două industrii culturale. Oana Boca și Mihai Fulger sunt cei doi invitați speciali cu care vom avea plăcerea de a conversa, iar Eli Bădică va fi moderatoarea discuției.
La 15:00 ne întâlnim cu scriitoarea și jurnalista Adina Popescu și o ascultăm citind din Povestiri de pe Calea Moșilor (Casa de Pariuri Literare, 2014). „Povestiri de pe Calea Moșilor este prima mea carte de proză scurtă pentru adulți, deși cred că și pentru copiii de la 12 ani în sus ar putea fi o lectură simpatică și pe undeva utilă. În fond, este vorba despre copilărie, copilăria mea și implicit a generației mele care s-a întâmplat undeva la granița dintre două regimuri, cel comunist și cel capitalist «de tranziție» al anilor ‘90”, spune Adina Popescu.
Noaptea în care Fernando Pessoa l-a întâlnit pe Konstantinos Kavafis, în regia lui Stelios Charalambopoulos, este un film deosebit despre întâlnirea dintre doi mari poeți ai secolului abia încheiat: Fernando Pessoa și Konstantinos Kavafis. Documentarul, o producție Grecia-Portugalia-Cipru, cu Makis Arvanitakis, Dimitris Economidis, Othon Metaxas și Emilios Tsouvalis în distribuție, narat de Minas Hadzisavvas, Luis Lima Barreto și Othon Metaxas, este difuzat în cadrul Emineschool Bucharest Film Festival cu sprijinul acordat de Fundația Culturală Greacă.
După aceea, urmează un calup cu două documentare care sunt musai de privit. Primul, de la 17:45, se numește Keful celor de la TIUK! și este selectat în competiția oficială, secțiunea CadRO, a ediției din 2015 a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF (Chișinău). Regizorul Vlad Rotaru ne pune la dispoziție povestea la zi a unei reviste culturale independente, cea mai importantă revistă exclusiv virtuală din literatură română, făcută de plăcere, cu chef, cu semnături de la Chișinău și București până-n orice colț al lumii. În distribuție, Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trâmbițaș, Dan Perjovschi, Mitoș Micleușanu și Nora Iuga – voce.
La 18:20 va rula A Writer‘s Will, un film despre unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani, Sorin Stoica, care își prezintă testamentul literar. Festivaluri: DaKino 2006; StudentFest – Timișoara, 2006; TEMPS D’IMAGES, 2008, București; SUREXPOSITIONS, 2008. Regizorul Gabriel Achim spune că „Documentarul despre Sorin a fost primul și ultimul meu documentar, obligat fiind în anul II de Facultate (dacă îmi mai aduc bine aminte!) să dăm un examen cu un film documentar. Știu că aveam tot de felul de subiecte în cap. La școală ne puneau tot felul de documentare prețioase despre Nicolae Grigorescu sau Nichita Stănescu, cu cadre lungi, în trav, care parcurgeau “maiestuos” cel puțin două-trei încăperi, cu voice over grav etc. Așa că, atunci cînd Cosmin Manolache mi-a zis că Sorin e foarte bolnav, m-am gândit că ar fi mult mai interesant și folositor să fac un documentar experimental despre un artist încă în viață”.
Ultima proiecție din festival va fi o premieră în regia lui Marian Baciu, cu participarea acestuia, și va începe la ora 19:10. Sala oglinzilor pune reflectorul pe Casa Monteoru-Catargi, fostul sediu al Uniunii Scriitorilor din România, care s-a confundat în ultima jumătate de secol cu literatura română. Clădirea de patrimoniu își trăiește ultima întâlnire a scriitorilor înaintea retrocedării, moment de rememorare a unei tradiții literare parcă din alte vremuri, printr-o istorie fotografică al cărei martor sigur și fidel a fost marele artist fotograf Ion Cucu. În film veți avea ocazia să îi vedeți pe Ion Cucu, Nicolae Manolescu, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Mihai Șora, Nicolae Prelipceanu, Nora Iuga, Dan Hăulică, Gabriel Chifu, Varujan Vosganian, Mihai Zamfir, Ion Horea, Gabriel Dimisianu, George Bălăiță, Mircea Ivănescu (voce), Horia Gârbea, Andreea Răsuceanu și Alexandra Carlsson. Un preview aici.
***
Programul Emineschool Bucharest Film Festival poate fi consultat pe site-ul festivalului. Biletul pentru o proiecție sau un calup de două proiecții este 5 lei, iar evenimentele sunt cu intrare liberă.
De altfel, vă reamintim că Emineschool BFF are o surpriză pentru plătitorii de bilete. Spectatorii vor fi premiați, prin tragere la sorți, în fiecare seară a festivalului, cu un pachet de cinci cărți, după cum urmează: Dincolo de frontiere. Opere, de Sorin Stoica, Povestiri de pe Calea Moșilor, de Adina Popescu, Jucăria mortului, de Constantin Acosmei, Plasterca, de Călin Torsan și Biblidioteca, de Mihail Vakulovski.
Aceștia se pot înscrie la tombolă scriindu-și numele și adresa de e-mail pe spatele biletului achiziționat la intrarea la proiecție și lăsând biletul cu pricina la voluntari, la ieșirea din Cinemateca Union. Câștigătorul pachetului de cinci volume va fi anunțat public la încheierea fiecărei seri de festival și, în cazul în care nu se va afla în sală, va fi contactat de organizatori prin intermediul e-mailului pentru ridicarea premiului.
De asemenea, fiecare intervenție din public de la dezbaterile și discuțiile de după proiecții va fi răsplătită cu o carte de poezie, întrucât organizatorii își doresc să încurajeze dialogul dintre invitați și public.