fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

„Istoria cărţilor”, de Martyn Lyons

De la primele papirusuri la e-books, fascinaţia lecturii continuă pentru întreaga umanitate. Martyn Lyons propune, aşadar, o trecere în revistă a uneia dintre cele mai fascinante istorii – cea a cărţilor, cu nimic mai prejos (şi mult mai durabilă) decât a războaielor, de pildă.

  • istoria-cartilorCarte publicata in 2011 la Art
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Tip coperta: Cartonata
  • Format: 254×190
  • Numar pagini: 224
  • ISBN: 978-973-124-636-9

Cărţile au fost dintotdeauna strălucire, inspiraţie, dovada că omul a ieşit din junglă (cu amendamentul că există destule momente în istorie în care oamenii şi-au contrazis evoluţia încăierându-se şi arzând… cărţi). Autorul priveşte în urmă la volumele preţioase ale Evului Mediu, la invenţia lui Gutenberg – tiparniţa – şi extraordinarul ei impact, la răspândirea fără precedent a cititului în secolele XIX şi XX, precum şi la transformările pe care tehnologia modernă le-a generat pe acest segment.

Este greu de imaginat că marile momente de turnură în istoria civilizaţiei s-ar fi putut petrece în absenţa cărţii. Renaşterea, Reforma, Revoluţia Ştiinţifică sau Iluminismul, toate „se învârt” în jurul ideilor propagate prin carte. Lumea tipărită a creat curente revoluţionare şi personalităţi gigantice. „De două milenii şi jumătate, omenirea foloseşte cartea, manuscris sau tipărită, pentru a înregistra, a administra, a educa şi a evolua”, notează autorul.

Deşi a defini cartea este o încercare temerară, Lyons porneşte de la principiul că ea nu este doar o reunire de texte pe nişte file. Aşadar, cartea nu se poate separa de încărcătura ei, de mesajul ei, de impactul ei. Mai departe, cartea trebuie percepută în toate formele ei – de la scrierea cuneiformă la cartea digitală. Lyons „distilează” astfel toate formele în care a apărut şi s-a manifestat unul dintre elementele definitorii ale civilizaţiei umane, strâns legat de abilitatea de a scrie. Odată aceasta stabilită, s-au născut plăcuţele antice, apoi documentele medievale, apanaj cvasi-exclusiv al învăţaţilor (este binecunoscut faptul că domnitorii medievali care ştiau să scrie erau consideraţi adevăraţi luminaţi ai epocii), ulterior maşina de tipărit a făcut cartea un fenomen de masă care a propulsat întreaga lume înainte cu o viteză şi la o scară nemaiîntâlnite. Se poate spune că, din perspectiva evoluţiei umane, accesul liber al cărţii în casele tuturor a făcut diferenţa uriaşă între Evul Mediu, de pildă, şi secolul XX.

Autorul nu uită să privească şi la viitorul cărţii. Reflecţiile sale sunt dulci-amare: refuză să creadă că alarmiştii dispariţiei cărţii au dreptate, preferând să considere că era digitală doar va transforma cartea. Depinde doar de apetitul omului modern de a citi şi de capacitatea lui a realiza ce a însemnat cartea pentru ieşirea din peşteră şi atingerea prezentului tehnologic incredibil.

Cartea poate fi cumpărată cu reducere de la elefant, sau cu transport gratuit de la libris și de la eMAG.

Roxana Ichim

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carti recomandate de Bill Gates

Next Article

”Uriasul ingropat”, de Kazuo Ishiguro [Editura Polirom, 2015]

Related Posts

Total
0
Share