fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

“Iubiri caraghioase”, de Milan Kundera

Maestru al iluziei graţioase şi al surprizei edificatoare, Milan Kundera şi-a făcut, pe parcursul carierei sale, un binecuvântat obicei din a oferi literatură subtilă, agreabilă, plină de un umor unic.

 

  • iubiri-caraghioaseCarte publicata in 2015 la Humanitas
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Seria de autor Milan Kundera
  • Traducator: Jean Grosu
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 276
  • ISBN: 978-973-50-4863-1

 

„Iubiri caraghioase”, o colecţie de povestiri în care oricine se poate regăsi, cuprinde, de pildă, povestea unui tânăr care se preface că este un străin care îşi agaţă iubita pe stradă. Pe parcursul naraţiunii, cei doi se transformă cu adevărat în doi străini. O altă scurtă istorisire portretizează eforturile disperate ale unui profesor de a seduce o elevă religioasă. După ce reuşeşte, se întoarce spăşit spre… religie. Sunt puse în scenă şi tinere care aleargă după un Don Juan trecut, ce în final pleacă acasă cu… nevasta. Nu-i aşa că-l recunoaşteţi pe Kundera?

Jocuri, fantezii, scheme amoroase, totul este permis în aceste povestiri pline de farmec din „Iubiri caraghioase”, în care fiecare personaj reacţionează în feluri diferite la impulsurile categorice ale erotismului. Lumea lui Kundera este complexă şi de o varietate neegalată, demonstrând şi prin această întoarcere pe toate feţele a temelor freudiene că stăpâneşte la rang de artă suişurile şi coborâşurile, temerile şi pasiunile naturii umane. În spatele ironiei şi al situaţiilor cvasi-absurde este uşor de ghicit o mare simpatie pentru oameni şi momentele lor în care lasă garda jos, aspecte care se pot regăsi cu uşurinţă şi în povestiri ca „Gluma”, „Viaţa e în altă parte”, „Adio vals, „Cartea râsului şi a uitării”, toate relevante pentru un stil aparte şi care au făcut deliciul a milioane de cititori.

In „Iubiri caraghioase”, Kundera se dovedeşte din nou un titan al povestirilor scurte, marcate de ridicolul unor situaţii prezentate aproape cinematografic, cu personaje ardente sau lipsite de vlagă, puse în situaţii dintre cele mai amuzante şi care au tot felul de reacţii, unele de-a dreptul incredibile. Fundalul este de asemeni unul al absurdului – o lume a fostei Cehoslovacii pe care guvernul socialist o credea un paradis.

Aşadar, de la puterea politică începea minţitul propriei persoane, iar satira curgea în fluvii mai departe, spre oamenii obişnuiţi. De aici şi prezenţa aproape obligatorie a politicului, cu care Kundera şi-a marcat povestirile. Chiar când nu este menţionată explicit, autoritatea este omniprezentă, mereu undeva în spatele tuturor lucrurilor, ca un resort care pune în mişcare acţiuni comice. De exemplu, în povestirea „Nimeni nu va râde”, dl. Klima este victima profesională a superiorilor care îi cer să salte în slăvi un articol de presă foarte prost; în „Edward şi Dumnezeu”, glumele sunt bazate pe aparentul ateism al personajelor, care sunt la bază religioase, dar trăiesc într-o societate care le bagă marxismul pe gât. Şi tot aşa…

Cumpara cartea „Iubiri caraghioase”, de Milan Kundera cu reducere: Elefant / eMAG

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Scriitori romani ilustrati (10 carti pentru copii cu 58% reducere)

Next Article

Andre Rieu in concert. DVD insert cu ziarul Libertatea

Related Posts

Total
0
Share