fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă, de Barbara Leaming

Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusăJacqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă, de Barbara Leaming a apărut la începutul acestui an la Editura Corint. O carte deosebită despre un om cu totul deosebit.

Imaginea fostei Prime Doamne a SUA nu s-a diluat în timp. Povestea ei continuă să fascineze nu doar peste ocean, ci şi în restul lumii, la peste două decenii de la trecerea ei în nefiinţă. Există şi astăzi ceea ce s-ar putea numi „industria Jackie”, care are în centru imaginea amintită. De la ţinute la scrisori private, licitaţiile cu obiectele care i-au aparţinut sunt deseori cap de afiş la casele cu pricina. Iar edotorii continuă neîntrerupt să publice volume care privesc ceea ce se ştie şi mai ales ceea ce nu se ştie despre fascinanta personalitate feminină care a fost soţia unuia dintre cei mai mari lideri ai lumii libere şi apoi a unuia dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei.

Cum a fost să fii Jackie Kennedy?, se întreabă biografa Barbara Leaming din nou, după o lungă listă de cărţi pe această temă. Şi aduce în plus abordarea curioasă, uneori diferită chiar de propria carte anterioară. Scris într-o dinamică specială, volumul Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă alternează momente ca acela în care tânăra jurnalistă vrea să-şi facă ucenicia la „Vogue”, dar remarcile condescendente ale editorului o fac s-o ia la goană, până la teza conform căreia Prima Doamnă a suferit o traumă severă după ce a asistat la asasinarea lui JFK, stres niciodată diagnosticat sau tratat, întrucât afecţiunea nu a fost recunoscută ca atare în SUA decât abia în anii 1980. Aşadar, Leaming o urmăreşte pe Jackie post-1963, explicând că acţiunile ei până la sfârşitul vieţii îşi au rădăcina în acel moment fatidic – de la procesul intentat lui William Manchester, în încercarea de a opri apariţia cărţii „Moartea unui Preşedinte”, până la căsătoria cu Aristotel Onassis din motive greşite sau slujba de editor de carte prin care a încercat să-şi redobândească pe deplin controlul asupra propriei vieţi.

Autoarea reuneşte în sprijinul ipotezei sale anecdote, citate, materiale de arhivă, articole de presă şi părţi din cărţile altor biografi. În plus, există preţioase interviuri cu oameni care au cunoscut-o personal pe Jackie şi care se aflau în viaţă atunci când a fost elaborată cartea. Leaming merge până acolo încât compară linşajul mediatic la care a fost supusă Prima Doamnă după cununia cu Onassis, de la icoană la obsedată de avere, cu experienţele pompierilor după loviturile din 11 septembrie, când au fost nevoiţi să lupte pentru a-şi procura tratamentele necesare în urma rănilor.

Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă, de Barbara Leaming, are criticii ei. Mulţi spun că nu era nevoie de un diagnostic oficial, concret, cu nume, pentru ca americanii să înţeleagă prin ce trece o femeie care a văzut gloanţe intrând în craniul soţului ei şi căreia i-au fost stropite hainele cu sângele lui. Dar autoarea nu şi-a propus decât o nouă abordare şi o argumentaţie, în reperele lumii de azi, în care acest tip de afecţiuni este pe deplin recunoscut, a felului în care fosta Primă Doamnă a considerat să se resemneze şi să meargă mai departe.

Cartea Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă poate fi cumpărată, cu reducere, de la Elefant, Libris sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
reduceri carti martie

Reduceri la cărți de până la 84% + transport gratuit. Vezi editurile lunii martie

Next Article
magia dulciurilor

Inserturi cu Libertatea: Magia dulciurilor și Dumbo (Povești clasice pentru copii)

Related Posts

Total
0
Share