fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

JFK. 11.22.63, de Stephen King

Una dintre nestinsele obsesii mondiale este asasinarea fermecătorului şi dătătorului de speranţe într-o nouă eră mondială care a fost preşedintele SUA J.F.Kennedy. Alături de nesfârşitele speculaţii şi teorii ale conspiraţiei care arată că, în pofida faptului că am ajuns pe Lună şi am dezlegat tainele atomului, nu suntem în stare, ca specie, să ştim exact cine a tras într-un înalt oficial planetar ziua în amiaza mare într-o metropolă americană, rămâne şi întrebarea „ce ar fi fost dacă”… Şi-o pune Stephen King imaginând posibilitatea ca cineva să se întoarcă în timp pentru a schimba cursul istoriei.

jfk-112263

Jake Epping, un profesor de limba engleză, este îndreptat spre bucătăria unui restaurant unde aşteaptă „mirosul de sulf”, apoi merge şi merge până… în 1958, când JFK este încă în viaţă. Oricât timp petrece acolo, în trecut, la întoarcerea în prezent s-au scurs doar două minute şi ce s-a întâmplat înapoi este şters. Aşa că dacă dai greş, poţi să te întorci, ca într-un etern şi magic restart.

King nu apelează la numeroase detalii tehnice ale călătoriei în timp. Are alte planuri cu această carte care îşi propune să-l pună pe cititor pe gânduri: poate un singur om face o diferenţă planetară? Poate fi istoria schimbată sau nu învăţăm nimic niciodată şi ne plesneşte peste ochi ca o bandă elastică mereu şi mereu, în timp ce repetăm aceleaşi greşeli?

Jake Epping este un dascăl ratat, cu o fostă soţie alcoolică şi „cade” în trecut pentru a-l salva pe Kennedy, sub numele de George T. Amberson. Nu trebuie doar să corecteze unele dintre dramele secolului XX, ci şi să afle ce s-a întâmplat cu adevărat atunci. A fost într-adevăr Oswald asasinul? A mai existat un ucigaş? A fost o conspiraţie? Cum să-l elimini pe Oswald dacă nu ştii că el va fi viitorul făptaş? Avem, aşadar, în faţă un roman de aventuri, SF, de investigaţii şi pe deasupra oarecum istoric, chiar dacă „bate” în istoria recentă.

Odată ajuns în Dallas, Amberson trebuie „s-o ia uşor”, căci, nu-i aşa, nu poţi să te duci la oameni să le spui că preşedintele urmează să fie ucis. Cumpără aparatură de ascultare, îl urmăreşte pe Oswald achiziţionându-şi arma (ocazie cu care constată cât de respingător este individul, instabil emoţional şi violent, nesigur şi disperat să schimbe lumea după propria viziune sinistră). Săptămâni după asasinat, Amberson, care locuieşte în apartamentul de dedesubt, tot nu este sigur că Oswald a făcut-o: „Am stat cu bolul de sticlă lipit de tavan, l-am ascultat vorbind, dar tot nu ştiu”.

JFK. 11.22.63 este cartea care ne spune că nu există coincidenţe şi că tot răul din lume este într-un angrenaj de asocieri şi legături. „Ceva se întâmplă. Undeva în Univers, sau în spatele lui, o mare maşinărie lucrează şi îşi învârte fabuloasele roţi”, spune Amberson. Şi de aici întrebarea: dacă totuşi istoria este prea puternică pentru a fi schimbată? Cine poate fi sigur că, dacă ar fi trăit, Kennedy nu ar fi intrat în Vietnam?…

Nu mai aşteptaţi filmul preconizat a se realiza după această carte. Citiţi!

Cartea JFK. 11.22.63, de Stephen King se gaseste cu reducere la Elefant / Libris / eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

S-a incheiat cea de-a saptea editie a campaniei „Te asteptăm in librarie”!

Next Article

Lansare de carte: „Sculptând în timp“ de Andrei Tarkovski

Related Posts

Total
0
Share