Mult înainte ca „dezvoltarea personală” să devină o modă care aduce bani foarte frumoşi celor care ne tratează complexele şi depresiile în afara cabinetelor de psihologie, mai exact cu aproape un secol în urmă apărea o carte ce prefigura acest trend fără de care astăzi mulţi dintre noi aproape că nu mai putem trăi: Jocul vieţii şi cum să-l jucăm. Este chintesenţa atitudinii faţă de viaţă şi destin a unei autoare care a reuşit cu o simplitate dezarmantă (şi la preţul modic al unei cărţi…) să schiţeze un ghid accesibil tuturor pentru detectarea traseului corect şi potrivit al fiecăruia. Fără multe alte argumente, lucrarea trebuie lăsată să „vorbească singură”, cu toate sfaturile ei de un bun simţ care ar putea servi drept model atâtor „oratori” contemporani care vor să ne înveţe cum să fim… Soros sau Buffet sau Kardashian sau…
Există, de pildă, o „lege a aşteptărilor” – Florence Scovel Shinn explică în Jocul vieţii şi cum să-l jucăm faptul că subconştientul preia conducerea în acest domeniu. Într-adevăr, oare pe câţi nu i-au îndreptat părinţii spre chimie pentru ca ei să devină jurnalişti, de pildă? Puterea cuvintelor este şi ea bine delimitată în carte: „Iisus Hristos credea că vorbele oamenilor joacă un rol major în jocul vieţii”; chiar aşa, câte societăţi ulterioare anului 1925, când a apărut cartea, nu au fost manipulate de vorbe meşteşugite? La capitolul intuiţie, autoarea consideră că ar trebui să vedem „tabloul general” al direcţiei personale, fără să ne împiedicăm de detalii. „Legea substituţiei” este, la rându-i, cât se poate de clară: de multe ori, „oamenii nu-şi înţeleg adevăratul destin şi luptă pentru situaţii şi lucruri care nu le sunt specifice” (oare nu este la ordinea zilei să vedem persoane care se „trezesc” la 40-50 de ani luând-o de la zero şi având succes în direcţia pe care au evitat-o până atunci?…). Şi „legea rezistenţei” atestă faptul că reacţionând la o situaţie negativă cu negativism în plus, „nu facem decât să generăm şi mai mult negativism, care fără greş se întoarce împotriva noastră”.
Nu în ultimul rând, ba poate chiar în primul, Florence Scovel Shinn demonstrează un lucru fundamental: „un dar este o investiţie mai profitabilă decât un cont de economii”. Opriţi-vă o clipă şi priviţi-vă viaţa: nu-i aşa că vi s-a întâmplat să dea banca faliment şi să vă pierdeţi economiile şi, pe de altă parte, să ajutaţi un prieten care azi vă sare în ajutor?…
Una peste alta, autoarea demonstrează că jocul vieţii este unul al bumerangului. Verificaţi reţelele de socializare: prietenii tocmai v-au trimis citatul acela cu „totul se plăteşte” sau acela cu „primeşti ceea ce oferi”…
Cartea Jocul vieţii şi cum să-l jucăm, de Florence Scovel Shinn poate fi cumpărată, cu reducere, de la Elefant, Libris, eMAG sau Cărturești.