fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Klopp. Fotbal în ritm de heavy metal, de Raphael Honigstein

Klopp

Publicul nu se mai satură de eroi și de poveștile despre devenire. Și nu întâmplător. Există destine, calități și parcursuri existențiale pe care nicio sumă de bani nu le poate cumpăra. Undeva, în interiorul anumitor oameni, se află resorturi majestuoase, care duc succesul în legendă.

Jurgen Klopp a devenit antrenor la Liverpool în 2015, alegere perfectă pentru o echipă emblematică aflată în declin. La acel moment, Klopp era deja „mai mare decât viața”, manifesta o personalitate ieșită din comun și un stil de „totul sau nimic” de la care publicul de pe Anfield aștepta totul. Nu s-a înșelat nimeni: în 2019, echipa a câștigat Liga Campionilor.

În „Klopp. Fotbal în ritm de heavy metal”, jurnalistul Raphael Honigstein merge la esența abordării vieții în funcție de caracter. Ca jucător, Jurgen Klopp nu s-a remarcat în mod deosebit, nu a fost un star al acestui sport al tuturor pasiunilor. „Dar uneori, gloria nu este doar despre a obține titluri, despre a câștiga cupe sau a marca spectaculos în ultimele minute. Uneori, gloria este despre simpla supraviețuire… după înfrângere… de la un meci la altul… în cele mai presante medii cu putință”.

Cartea lui Honigstein este, înainte de toate, povestea unui model care a avut un tipar de excepție. Klopp știe totul în primul rând despre supraviețuirea în fotbal. Antrenorul lui Liverpool, ridicat în slăvi incredibile astăzi, a avut joburi part-time și a jucat fotbal „pe bucățele”, activând mai mult în Bundesliga 2. „Am avut abilități fotbalistice de mâna a cincea, dar o minte de divizia întâi”, spune Klopp, care venea în fotbal după o copilărie în care învățase de la tatăl său, Norbert, să reziste prin mentalitate. „Pentru Klopp, țelul nu era să câștige meciuri, ci să-și susțină familia, era aproape o luptă pentru supraviețuire. A realizat curând că limitările sale ca jucător îl duceau spre un angajament 100% pentru echipă”. Între timp, cel care cândva dorise să devină medic își lua certificatul de antrenor și așeza planul cel mare. Universul a fost „complice” la țelul lui Klopp: în 2001, antrenorul echipei Mainz a fost demis, iar jucătorul Klopp, accidentat, în vârstă de 33 de ani, era desemnat să antreneze echipa.

De la acel moment a început să capete formă un „stil Klopp”. „Are capacitatea de a-i determina pe jucători să ajungă la un nivel peste abilitățile pe care și le știau. Face asta prin șarm și onestitate, și nu prin ofuscare. Mulți jucători sunt obișnuiți să fie mințiți și să li se spună jumătăți de adevăr. Dar el nu se joacă. A fost foarte greu să găsesc pe cineva care să spună ceva rău despre Klopp”, mărturisește autorul, care, având acces la familia, prietenii și colegii antrenorului, spune povestea completă și reală a unui om care a devenit simbol al victoriei fără să-și propună asta.

Comandă cartea Klopp. Fotbal în ritm de heavy metal, cu reducere, de la Elefant, Libris sau Cartepedia.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Cari Mora

Recenzie la cartea Cari Mora, de Thomas Harris

Next Article
Winter Sale

Winter Sale la Elefant - reduceri de până la 80%

Related Posts

Total
0
Share