fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Labirintul apelor, de E.L. Doctorow

Dacă încă nu aţi citit o carte în care un oraş să fie însuşi personajul, este vremea să deschideţi Labirintul apelor. New York este aşa cum nu vi l-aţi fi putut imagina niciodată în calitate de generaţie care visaţi la el ca la un model, ca la Edenul pe pământ.

Suntem în 1871 şi metropola de azi se prezintă ca o entitate absolut respingătoare. Este un oraş bituminos, cenuşiu, colţuros, lipsit de culoare, strălucire, parcă şi de viaţă. Mirosurile dominante sunt bălegarul şi sulful. Este, în plus, un oraş al corupţiei, aşa cum îl percepe şi descrie ziaristul McIlvaine, fără milă: „Absurzi, ridicoli, proşti şi criminali. Toate aceste calităţi există din plin la cei care ajung în fruntea Republicii noastre”. Poliţia, aşadar, este mână în mână cu criminalitatea, capitalismul este ca un vampir, sărăcimea se târăşte pe sub roţile căruţelor în care îmbogăţiţii veroşi se îndreaptă spre restaurant. Restul se înghesuie în celebrele şi insalubrele „Saloon”.

labirintul-apelor

Este scena perfectă imaginată de Doctorow pentru a-şi ţine disertaţia literară despre sufletele care sunt în viaţă şi totuşi sunt moarte, pentru că nu mai au speranţă, despre lumea mutilaţilor, pe care nu-i bagă în seamă nimeni, alţi morţii vii ai unui oraş care azi este de poveste. O scenă memorabilă este cea în care artistul Harry Wheelwright pictează pieptul unui veteran de război mutilat oribil de bătăliile în care îl trimisese ţara ce pe parcurs uitase să mai fie recunoscătoare. De altfel, McIlvaine însuşi are un defect de vorbire pe care nu l-ai bănui în spatele jurnalismului abraziv pe care îl practică. Un alt fel de mutilare şi aceasta…

Un alt suflet „ciobit” este Martin Pemberton, un colaborator al ziarului care într-o zi îi spune lui McIlvaine că este sigur că şi-a văzut tatăl pe stradă, lucru care în principiu este imposibil, pentru că tatăl lui era mort. Şi ce sa vezi? Martin descoperă că de fapt taică-său făcuse o avere în timpul Războiului civil ducând sclavi din Africa unei tabere şi bunuri de contrabandă alteia. Apoi îşi înscenase moartea şi fugise undeva într-o ţară exotică. În spatele tuturor lucrurilor, ca întotdeauna, câte o femeie complică lucrurile şi aici avem deja de-a face cu două, tânăra Emily Tisdale, care îl iubeşte degeaba pe Martin de foarte mult timp şi mama lui vitregă, Sarah Pemberton, care îi stârneşte interesul lui McIlvaine pentru că este „fermecătoare, galantă chiar, ceea ce ar putea face un bărbat să creadă că ar fi receptivă la orice născocire scandaloasă ar putea imagina”.

Un ziarist de secol XIX, un ziar cu şapte coloane pe prima pagină şi un oraş care luptă cu sine. Aceasta este formula „împănată” cu personaje de neuitat cu care Doctorow a realizat „un preparat” literar de neuitat.

Cartea Labirintul apelor, de E.L. Doctorow poate fi cumparata cu reducere de la eMAG sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

"Khadija" de Marek Halter, impreuna cu Libertatea pentru femei

Next Article

Petru Cimpoesu, autorul lunii noiembrie. Carti cu reducere si autograf

Related Posts

Total
0
Share