fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lnasare de carte: Drum intrerupt. De la Portile de Fier pana la Muntele Athos de Patrick Leigh Fermor

drum intrerupt

Editura Humanitas va asteapta la Libraria Humanitas de la Cismigiu joi, 22 septembrie, ora 19, pentru lansarea cartii Drum intrerupt. De la Portile de Fier pana la Muntele Athos de Patrick Leigh Fermor.

La eveniment vor vorbi istoricul Georgeta Filitti, criticul si istoricul literar Dan C. Mihailescu si prof. univ. Mihaela Irimia, specialist in literatura si cultura britanica. Dezbaterea va fi moderata de Marieva Ionescu, redactor Humanitas.

Sir Patrick Leigh Fermor (11 februarie 1915–10 iunie 2011) este cel mai apreciat autor britanic de memorii de calatorie din secolul XX. S-a nascut la Londra, dar a fost crescut de o familie din Northamptonshire, cunoscandu-si parintii, care au plecat in India la scurt timp dupa nasterea sa, abia la varsta de patru ani. Desi era un elev de o inteligenta sclipitoare, la optsprezece ani spiritul sau nonconformist i-a adus exmatricularea de la King’s School, Canterbury, astfel ca a continuat sa invete pe cont propriu, citind literatura si studiind operele autorilor antici si istoria. Pe 8 decembrie 1933 a pornit intr-o calatorie la pas prin Europa, de la De Hoek, Olanda, cu destinatia Constantinopol, aventura pe care a povestit-o mai tarziu intr-o trilogie considerata capodopera sa. Dupa ce a ajuns la Constantinopol, a continuat sa calatoreasca prin Grecia, unde a luat parte la campania fortelor regaliste impotriva loviturii de stat din martie 1935. Tot in Grecia a cunoscut-o pe Balasa Cantacuzino, impreuna cu care a locuit o vreme la Atena si apoi la Baleni, Galati. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a luptat in Grecia continentala si in Creta. A primit Ordinul pentru Distinctie in Serviciu si Ordinul de Excelenta al Imperiului Britanic.

In 1977, respectiv 1986, publica relatarile primelor doua parti ale calatoriei de la optsprezece ani: A Time of Gifts. On Foot to Constantinople: From the Hook of Holland to the Middle Danube (Vremea darurilor. La pas spre Constantinopol: de la De Hoek, Olanda, pana la Dunarea de mijloc) si Between the Woods and the Water. On Foot to Constantinople: The Middle Danube to the Iron Gates (Intre paduri si ape. La pas spre Constantinopol: de la Dunarea de mijloc pana la Portile de Fier, Humanitas 2016). Cea de-a treia parte a calatoriei este relatata intr-un manuscris publicat abia postum: The Broken Road. From the Iron Gates to Mount Athos (Drum intrerupt. De la Portile de Fier pana la Muntele Athos).

Recursul la istorie lamureste climatul balcanic, prea adesea invrajbit, unde dusmania, razbunarea, neuitarea alterneaza cu impacarea vremelnica, cu interactiunea gastronomica ori cu strategia matrimoniala. E anevoie de ales ce ne atrage mai mult: descrierea trufasului Bucuresti interbelic, cu nota lui acuzat occidentala, satul bulgaresc randuit intre rigoare si fatarnicie ori cosmopolitul Munte Athos, unde vietuiesc calugari greci, rusi si romani, intr-o inteleapta detasare de cele lumesti. Este o perceptie multisenzoriala a omului din acest spatiu ce transforma naratiunea lui PLF intr-un ghid cu perspectiva inedita. Incerci sa-i calci pe urme, caci Drum intrerupt ramane o initiere desavarsita in permanentele spiritului balcanic.“ (Georgeta Filitti)

Accesul la eveniment este gratuit si se face pe baza unei rezervari prin Eventbook.

Comunicat Editura Humanitas

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
O hologramă pentru rege

Eveniment Humanitas: seară dedicată romanului O hologramă pentru rege

Next Article
Uși, ferestre și alte proze

Uși, ferestre și alte proze, de Dorin David

Related Posts

Total
0
Share