fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lansare de carte: „În balansul vremurilor”, de Carol Roman

Carol Roman

Lansarea volumului „În balansul vremurilor”, de Carol Roman, a prilejuit o întâlnire a autorului cu jurnalişti şi apropiaţi, vechi colegi din breasla jurnalistică, la biblioteca „Mihail Sadoveanu”, din Bucureşti.

Volumul, câştigător al Marelui Premiu al Uniunii Ziariştilor Profesionişti pe anul 2015, este o compilaţie de articole apărute în ultimii 25 de ani în presă şi semnate de cunoscutul publicist. Editată în condiţii grafice de excepţie, ilustrată şi cu o ţinută deosebită, cartea se adresează tuturor celor ce „au trecut uşor asupra unor lucruri care ni s-au întâmplat şi ne afectează”, după cum a punctat în cadrul evenimentului jurnalistul Ştefan Mitroi: „Autorul este un adevărat cronicar al timpului. Nu a încetat să scrie în toţi aceşti an, cu creionul pe hârtie, pentru că este un ziarist exigent, în spatele aparenţei de amabilitate. Dovadă este revista pe care o conduce, «Balcanii şi Europa», model de echilibru, o publicaţie unicat, atât în ţară, cât şi în zona noastră geografică”.

Despre lucrarea cunoscutului ziarist, scriitor şi director de revistă a vorbit şi profesorul Ştefan Cazimir, care a punctat în primul rând faptul că volumul face referire la ceea ce autorul denumeşte „petele albe” ale Revoluţiei din 1989, „dintre care unele au rămas albe şi în ziua de astăzi. La cele de atunci s-au mai adăugat şi altele…”. Remarcând nota de sarcasm care însoţeşte multe dintre articolele semnate de Carol Roman şi reunite în volum, vorbitorul a accentuat „povestirea cu soldatul dublu colorat, cel care a îmbrăcat tunica sudiştilor şi pantalonii nordiştilor în Războiul de secesiune, sfârşind prin a fi luat la ţintă de ambele părţi. Este un apropo savuros la un anume prim-ministru”. Ştefan Cazimir şi-a încheiat pledoaria pentru volumul „În balansul vremurilor” făcând o trimitere la revista „Balcanii şi Europa”, al cărei „cititor avid” s-a declarat, în sprijinul ideii că autorul este format la o şcoală jurnalistică în care scrisul trebuie să rămână „corect şi onest”.

La rândul său, jurnalistul Horia Alexandrescu a reliefat faptul că întâlnirea cu Carol Roman, în urmă cu mulţi ani, i-a marcat destinul profesional: „Fiecare propoziţie pe care o spunea el era de notat în manualul personal al unui ucenic în ale jurnalismului. Ne-a învăţat, mai mult decât orice, să informăm corect, să nu ne plecăm în faţa nimănui şi să nu linguşim”. Şi scriitorul Nicolae Dan Fruntelată a evidenţiat certele calităţi gazetăreşti ale articolelor care alcătuiesc volumul lansat: „În vremuri în care limba română se schimbă de-am ajuns să n-o mai înţelegem, împânzită de expresii străine cum este, Carol Roman oferă o lecţie de profesionalism al informării în termeni corecţi”.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
seara japoneza

Seara japoneza dedicata romanului istoric "Nobila doamna din Yodo" de Yasushi Inoue

Next Article

Răzbunarea geografiei, de Robert D. Kaplan

Related Posts

Total
0
Share