fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lansare de carte: ”Despăgubirea. Povestea unui supravietuitor”, de Peter Herzog

Despagubirea,-Peter-Herzog-3D-2Editura Litera vă invită luni, 19 mai, ora 18:30, în Librăria Bastilia (Piața Romană, nr 5, București) la evenimentul de lansare a romanului Despăgubirea. Povestea unui supraviețuitor, în prezența autorului Peter Herzog.

Vor lua cuvântul personalități ale vieții politice și culturale românești: Ion Iliescu, Răzvan

Theodorescu, Ion Ianoși, Vasile Morar, Răzvan Voncu. Moderatorul discuţiei va fi Ionuț Vulpescu.

Peter Herzog s-a născut la 8 noiembrie 1930 în Târgu Mureș, oraș în care a urmat școala primară și Liceul „Al. Papiu Ilarian“. În 1960 a fost „demascat“ ca reacționar și a fost dat afară de la TVR. În 1961 a emigrat în Israel, apoi s-a stabilit în Republica Federală Germană, fiind unul dintre supraviețuitorii Holocaustului nazist: deportat la Auschwitz în mai 1944, la vârsta de treisprezece ani, reușește să scape după un an de detenție, în mai 1945, odată cu debarcarea Aliaților în Normandia. Romanul de față este o mărturie a crimei odioase comise de naziștii germani și de horthyştii maghiari prin masacrul populaţiei evreieşti din Ardealul de Nord.

Cumpara cartea cu reducere

“Romanul autobiografic al lui Peter Herzog este o completare de mare valoare a literaturii Holocaustului, atât din punct de vedere documentar, cât şi uman. Atitudinea morală a supravieţuitorului teribilei experienţe mi se pare excepţională, şi cu ea simt nevoia să închei. De vreme ce însuşi SS‑istul Lehmann este cel care îl ajută pe Peter (împreună cu alţi deţinuţi) să evadeze şi, astfel, să scape de hecatomba care se va abate asupra lagărului de la Dachau în ultimele luni ale războiului înseamnă că nu este totul pierdut. Umanitatea mai are o şansă: aceea de a cunoaşte adevărul, de a face dreptate (pedepsindu‑i pe vinovaţi) şi de a preveni ca răul să se mai repete. Nu despăgubirea – care, de altfel, îi este birocratic refuzată de statul german în care emigrează după război – este cea care şterge, cât de cât, amintirea suferinţelor, ci mărturia pe care o depune acum. Pentru ca oamenii, evrei şi neevrei deopotrivă, să înveţe din lecţiile dure ale trecutului, iar un rău istoric de unicitatea Holocaustului să nu se mai repete.”  Ion Iliescu

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

100 cele mai frumoase muzee ale lumii si Noaptea Muzeelor

Next Article

Seara Antoaneta Ralian la Libraria Humanitas de la Cismigiu

Related Posts
Bookfest 2023
Citește mai mult

Editura Litera la Bookfest 2023

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în…

Total
0
Share