fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lansare de carte: Iata-ma de Jonathan Safran Foer

iata-ma

Va asteptam la Libraria Humanitas de la Cismigiu miercuri, 14 iunie, ora 19, la lansarea romanului Iata-ma de Jonathan Safran Foer, una dintre cele mai asteptate carti Humanitas Fiction din aceasta vara si bestseller al editurii la Bookfest 2017.

Romanul a aparut dupa o pauza de unsprezece ani de la publicarea bestsellerurilor Totul este iluminat si Extrem de tare si incredibil de aproape, care l-au consacrat pe Jonathan Safran Foer drept unul dintre cei mai importanti scriitori din generatia sa. Iata-ma s-a bucurat, de asemenea, de apreciere internationala atat din partea publicului, cat si din partea criticii, devenind in scurt timp de la aparitie bestseller New York Times, fiind declarata cea mai buna carte a anului 2016 de Times Literary Suplement si situandu-se in topul cartilor aparute anul trecut in unele dintre cele mai prestigioase publicatii literare.

La eveniment vor vorbi Ioana Baldea Constantinescu, scriitoare, Cosmin Ciotlos, critic literar si Andra Matzal, jurnalist cultural si unul din cei doi traducatori ai romanului. Actorul Adrian Ciobanu ne va citi un fragment din roman. Denisa Comanescu, director general Humanitas Fiction, va fi moderatorul intalnirii.

Iata-ma e radiografia dureros de sincera si cat se poate de amuzanta a unei despartiri. E epopeea unei familii evreiesti din Washingtonul zilelor noastre, cu toata istoria pe care o duce-n spate si prezentul care ii scapa printre degete. E cronica lumii in care bajbaim intr-un echilibru fragil. E cartea in care te uiti ca intr-o oglinda, cu teama si fascinatie.

Cu mult umor, dar si cu adanca melancolie, Foer construieste o poveste multistratificata. Focalizeaza lentilele camerei sale imaginare asupra unei familii evreiesti din Washingtonul actual in interval de patru saptamani si demoleaza, nivel dupa nivel, constructia existentei ei intime si sociale, pana ajunge la samburele care-i alimenteaza viata si care se dovedeste a fi mai fragil si mai vulnerabil decat si-ar fi imaginat. Julia, o arhitecta ”care n-a construit niciodata nimic”, dupa propria caracterizare, si Jacob, sotul ei, scenarist de succes al postului HBO, dar neimplinit profesional, traiesc impreuna cu fiii lor, Sam, Max si Benjy – trei copii cu personalitati complexe si sofisticate –, in confortul metropolei americane, ducand o viata tihnita, imbogatita de mici ritualuri laice, care-i definesc ca familie. Cand, cu putin timp inainte de ceremonia de bar mitzvah a lui Sam, Julia descopera in telefonul sotului ei mai multe mesaje cu un continut sexual explicit, totul sare in aer, scotand la iveala o adevarata spirala a crizelor identitare. Cu aceeasi inventivitate plina de energie, ireverenta hilara si impetuozitate emotionala din Totul e iluminat si Extrem de tare si incredibil de aproape, romanul Iata-ma e cea mai lucrata, mai dura, dar si cea mai amuzanta carte a lui Jonathan Safran Foer.

”Jonathan Safran Foer a reinventat romanul experientei evreilor americani, devenind, pe drept cuvant, stralucitul mostenitor literar al lui Bernard Malamud, Saul Bellow si Philip Roth.” (Counterpunch)

Jonathan Safran Foer s-a nascut in 1977, la Washington, D.C. Studiaza literatura si filozofia la Princeton University, unde ia mai multe premii de creative writing si este remarcat de scriitoarea Joyce Carol Oates, iar in 2000 i se acorda premiul Zoetrope. Publica povestiri in reviste prestigioase ca Paris Review, Conjunctions, The New York Times si The New Yorker. Este editorul antologiei de succes A Convergence of Birds: Original Fiction and Poetry Inspired by the Works of Joseph Cornell, un bestseller pe lista Boston Globe. In 1999 pleaca in Ucraina pentru a face cercetari asupra biografiei bunicului sau, calatorie care ii inspira romanul de debut, Totul este iluminat (Everything Is Illuminated, 2002; Humanitas Fiction, 2008, 2012), care a fost recompensat cu doua premii prestigioase, Guardian First Book Prize si National Jewish Book Award, si ecranizat in 2005, in regia lui Liev Schreiber, cu Elijah Wood in rolul principal. Al doilea roman al sau, Extrem de tare si incredibil de aproape (Extremely Loud and Incredibly Close, 2005; Humanitas Fiction, 2007, 2012), se bucura de acelasi succes, fiind ecranizat in 2011, in regia lui Stephen Daldry, cu Thomas Horn, Tom Hanks, Sandra Bullock si Max von Sydow. Filmul a fost nominalizat la doua premii Oscar si a primit Premiul pentru regie la Festivalul International de Film de la Palm Springs. In 2009 Jonathan Safran Foer publica o noua carte, de non-fiction, Eating Animals, despre semnificatiile culturale ale mancarii si noul curent vegan. In 2010 ii apare volumul Tree of Codes, carte si obiect de arta totodata, realizat prin taierea si reimbinarea unor cuvinte din povestirea Strada Crocodililor (versiunea engleza) de Bruno Schulz. Romanul Iata-ma (Here I Am; Humanitas Fiction, 2017) vede lumina tiparului in 2016, devenind imediat bestseller New York Times. Romanele lui Jonathan Safran Foer sunt traduse in peste 35 de limbi.

Iata-ma a aparut in colectia Raftul Denisei, traducerea fiind semnata de Andra Matzal si Cosmin Postolache.

Comunicat Editura Humanitas

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Colecția Yorick

4 noi cărți în Colecția Yorick de la Nemira

Next Article
Exit 45. Tragedie academica americana

Lansare de carte: Exit 45. Tragedie academica americana de Radu Jörgensen

Related Posts
Bookfest 2023
Citește mai mult

Editura Litera la Bookfest 2023

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în…

Total
0
Share