fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lansare de carte: Marele Gorsky de Vesna Goldsworthy

Marele Gorsky

Editura Humanitas Fiction va asteapta la Libraria Humanitas de la Cismigiu miercuri, 8 martie, ora 19, la lansarea romanului Marele Gorsky de Vesna Goldsworthy, flamboaianta poveste pereche a romanului-cult Marele Gatsby.

La eveniment vor participa Ioana Avadani, traducatoarea cartii, Ioana Baldea Constantinescu, scriitoare si jurnalist cultural, si Sandra Ecobescu, presedintele Fundatiei Calea Victoriei. Moderatorul intalnirii va fi Denisa Comanescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.
Romanul Marele Gorsky a fost nominalizat, in 2015, la Bailey’s Women Prize for Fiction si a fost numit de Financial Times ”cea mai frumoasa fictiune a anului 2015”.

Vesna Goldsworthy a stramutat actiunea romanului in Londra secolului XXI, care nu este cu nimic mai putin spectaculoasa sau mai putin efervescenta decat New Yorkul din anii nebuni ai epocii jazzului. Intr-o dupa-amiaza ploioasa, in vechiul cartier Chelsea, un oligarh rus fermecator, Gorsky, intra intr-o librarie modesta si ofera pentru reamenajarea ei prima dintr-o serie de sume uriase. Pentru acei bani, Nikola, librarul plictisit, dar cu o minte si o cultura stralucite, trebuie sa-i alcatuiasca oligarhului o biblioteca personala impresionanta. Aceasta va fi instalata in casa de dimensiunile unui palat pe care Gorsky se intampla sa o reconstruiasca chiar langa modesta locuinta a librarului. Gorsky ii cere lui Nikola sa adune o colectie plina de gust de titluri din literatura rusa, pe care intentioneaza sa o ofere marii sale iubiri de altadata, Natalia, regasita la Londra. Pasiunea oligarhului pentru frumoasa acum maritata cu un englez e mai mare chiar decat averea sa inestimabila, iar Nikola se va trezi tarat el insusi intr-o lume a opulentei, lacomiei, sexului si crimei, in timp ce incearca sa-l ajute pe Gorsky sa-si recapete dragostea pierduta.

”Gorsky, personajul central al romanului, le datoreaza la fel de mult celebrilor indragostiti din literatura rusa precum Oneghin, Vronski si Jivago, ca si lui Gatsby. Povestea mea e, de fapt, o poveste de iubire cu carti.” (Vesna Goldsworthy)

Vesna Goldsworthy s-a nascut la Belgrad in 1961, unde a locuit pana in 1986, cand s-a casatorit cu un diplomat britanic si s-a stabilit la Londra. Aici a lucrat mai intai la BBC World Service, apoi a imbratisat cariera academica. In prezent, preda literatura si scriere creativa la Kingston University. Este autoarea a patru carti traduse in mai multe tari si recompensate cu premii literare. A debutat in 1998 cu volumul Inventing Ruritania: The Imperialism of the Imagination, recunoscut drept o contributie esentiala la studiul Balcanilor si al identitatii europene. Cartea examineaza versiunea fictionalizata a Balcanilor si stereotipurile occidentale legate de aceasta regiune prin lentila literaturii britanice de la Byron incoace. Chernobyl Strawberries, care a aparut in 2005 si a avut un succes rasunator, poate fi considerat, dincolo de amintirile copilariei sale traite in „epoca de aur“ a socialismului iugoslav, un pandant la volumul anterior, prin relevarea atitudinii sarbilor fata de occidentali si, mai ales, fata de britanici. Volumul de poezii The Angel of Salonika, care l-a facut pe J.M. Coetzee s-o numeasca pe Vesna Goldsworthy ”o bine-venita noua voce in poezia de limba engleza” si i-a adus acesteia Crashaw Prize, a fost nominalizat printre cele mai bune carti de poezie ale anului 2011 in The Times. Primul ei roman, Marele Gorsky (Gorsky), publicat in 2015, este bestseller international.

Romanul Marele Gorsky de Vesna Goldsworthy poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant, Libris sau eMAG.

bogdan
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Editura Baroque

Minim 40% reducere la cărțile Editurii Baroque

Next Article
Mica enciclopedie HYGGE

Mica enciclopedie HYGGE: tot ce vrei să știi despre trendul momentului în lifestyle

Related Posts

Total
1
Share