fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lansare de carte: Pe urmele tatalui. O poveste de iubire de Mireille Abramovici

Pe urmele tatalui

Editura Humanitas va asteapta la Libraria Humanitas de la Cismigiu joi, 16 februarie, ora 19, la lansarea cartii Pe urmele tatalui. O poveste de iubire de Mireille Abramovici. Un tulburator volum de memorii in care Mireille Abramovici porneste pe urmele tatalui sau, arestat la Nisa cu zece zile inainte de nasterea ei si deportat in mai 1944, alaturi de alte sute de evrei. In speranta de a-i salva, simbolic, viata, totul, chiar si cel mai vag indiciu, ii este de folos. Scrisori, fotografii si acte din arhiva mamei, drumuri in Romania, Franta si Germania, vizite la rude si la cunoscuti de-ai parintilor ei, obiecte ramase amintire din povestea lor de dragoste, vise si intuitii umplu incetul cu incetul spatiile albe din portretul tatalui si intregesc o poveste coplesitoare.

Mireille Abramovici s-a nascut in anul 1944 la Nisa, in zona libera, unde se refugiasera parintii ei. Mama, Sylvia Wisner, s-a nascut la Bucuresti intr-o familie instarita de evrei (tatal ei, bunicul lui Mireille, donase comunitatii israelite din Bucuresti cimitirul Filantropia), dar a emigrat la Paris pentru a scapa de antisemitismul tot mai violent din Romania anilor ’30 si pentru a studia medicina la Sorbona. Tatal, Isaac Abramovici, un talentat violonist, s-a nascut la Pitesti si a emigrat la randu-i in Franta, luptand apoi in Legiunea Straina in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Cu zece zile inainte de nasterea lui Mireille a fost arestat si deportat. Mireille nu avea sa-si cunoasca niciodata tatal. Are o sora mai mare, Claude, si o sora geamana, Anne-Marie Madeleine. De la varsta de cinci ani a locuit la Paris. A facut o cariera in cinematografie, in montajul de film, precum si ca realizatoare de documentare si ca profesor. In aceasta carte, ca si in filmul documentar Dor de tine (2001), a incercat sa-si recupereze originile romanesti si sa reconstituie povestea de dragoste dintre parintii sai, spulberata de razboi. S-a stins din viata in anul 2016.

La eveniment vor vorbi Julie Bonan, fiica doamnei Mireille Abramovici, Tania Radu, critic literar, Ana Ciontea, actrita si protagonista a filmului documentar Dor de tine, Ana Barbulescu, sociolog, specialist in istoria Holocaustului, si Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas.

”Pentru mine, scrisul nu e un medicament, ci o victorie impotriva raului. M-am straduit sa inlocuiesc prin cuvinte ceea ce e de nenumit. Am taria sa privesc in urma. Azi, cand sunt mai in varsta decat tatal meu la acea vreme, il privesc asa cum isi priveste o sora fratele mai mic, sau cum isi priveste o mama fiul. Amestec generatiile, rastorn cronologia. Din nevoia mea de revelatii, mi se pare ca fila timpului e ingusta si c-o pot strabate fara sovaire.” (Mireille Abramovici)

Accesul la eveniment este gratuit si se face pe baza unei rezervari prelabile prin Eventbook.

Cartea Pe urmele tatalui. O poveste de iubire de Mireille Abramovici poate fi cumparata cu reducere de la Libris.

bogdan
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
inel

Cumperi cărți de Ziua Îndrăgostiților și poți câștiga un inel de aur cu diamant

Next Article
Oare pestisorul meu stie cine sunt

Humanitas anunta lansarea antologiei Oare pestisorul meu stie cine sunt?

Related Posts

Total
1
Share