fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lansare de carte: Sonata Gustav, de Rose Tremain

Sonata Gustav

Editura Humanitas Fiction vă invită la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) miercuri, 27 martie, ora 19.00, la lansarea romanului Sonata Gustav de Rose Tremain, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, traducerea fiind semnată de Veronica D. Niculescu. Roman despre prietenie și nevoia de iubire, despre binele imens și răul de neiertat care se pot ascunde în cele mai mărunte gesturi, Sonata Gustav a câștigat, în 2017, National Jewish Book Award în SUA și South Bank Sky Arts Award in Marea Britanie, fost finalist la Costa Novel Award (2016), Walter Scott Prize (2017), Royal Society of Literature Ondaatje Prize (2017) și nominalizat la Women Prize for Fiction (2017) și International Dublin Literary Award (2018 ), fiind tradus în peste 30 de țări. Vor vorbi despre carte scriitorii și jurnaliștii culturali Ioana Bâdea Constantinescu și Cristian Pătrășconiu și criticul literar Simona Preda.  În partea a doua a evenimentului, actrița Eliza Păuna va citi câteva fragmente din volum. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.

Sonata Gustav e un roman de o frumusețe extraordinară, dureroasă, o poveste despre o iubire profundă, în antiteză cu atâtea relații eșuate, și despre conflictul dintre pasiune și stăpânirea de sine. Rose Tremain este unul dintre cei mai buni scriitori britanici, iar acest roman strălucit merită să ajungă la câți mai mulți cititori.“ – Salman Rushdie

Gustav s-a născut într-un orășel elvețian pașnic, unde al Doilea Război Mondial nu pare să fi lasat cicatrici. Dar familia Perle a suferit consecințele alegerilor făcute de tată, Erich, în timpul conflagrației, când Elveția și-a închis granițele pentru refugiații evrei. Crescut de o mamă adorată, Emilie, dar care este rece și dominatoare, incapabilă să uite loviturile trecutului (o copilărie lipsită de iubire, o căsnicie nefericită, ruina adusă de acțiunile lui Erich), Gustav se bucură de afecțiune prin procură când se împrietenește cu Anton, fiul sensibil și răsfățat al unei familii prospere, talentat pianist. Modelat de austeritate și frustrare, Gustav învață să trăiască lipsit de pasiune, mulțumit de ritualurile pedant-repetitive ale vieții sale de director de hotel. După moartea lui Emilie, sobrul Gustav începe să afle povestea familiei sale, iar nebănuitele pasiuni devastatoare și gesturi dramatice ale trecutului îi năruie eșafodajul convingerilor. Salvatoare pare să fie revelația unei prețioase iubiri târzii.

„Tremain alege să redea complexitatea, variațiile, necunoscutele din povestea pe care o spune construind narațiunea ca pe o bucată muzicală: o sonată cu trei părți, fiecare situată în altă epocă.“ – The New York Times

„Un roman impresionant și surprinzător despre rănile adânci ale unei iubiri neîmpărtășite. […] O poveste despre impactul istoriei asupra individului, despre legăturile nebănuite între oameni, despre minciunile pe care ni le spunem nouă sau celorlalți pentru a ne proteja și a supraviețui.“ – The Guardia

Rose Tremain s-a născut în 1943 la Londra. A studiat la Sorbona și a absolvit cursurile de literature engleză ale Universității East Anglia, unde a predat, între 1988 și 1995, creative writing, fiind numită Chancellor în 2013. A publicat romane și volume de nuvele, dar este și autoare de piese pentru teatru și televiziune. Primul ei roman, Sadler’s Birthday, vede lumina tiparului în 1976. Îi urmează Letter to Sister Benedicta (1978), The Cupboard (1981) și The Swimming Pool Season (1985), distins cu Angel Literary Award. Romanul Restoration (1989) câștigă la rândul său Angel Literary Award, fiind desemnat Sunday Express Book of the Year și ajungând finalist al Booker Prize for Fiction. Romanul Sacred Country (1992) primește James Tait Black Memorial Prize și Prix Femina étranger, iar Music and Silence (1999) este distins cu Whitbread Novel Award. În 2007, Rose Tremain primește Orange Prize for Fiction pentru romanul The Road Home. În 2010 publică romanul Trespass, iar în 2012, Merivel, o continuare a romanului Restoration. În 2016 îi apare Sonata Gustav (The Gustav Sonata). Între volumele de povestiri publicate de Rose Tremain se numără The Colonel’s Daughter and Other Stories (1984), The Garden of the Villa Mollini and Other Stories (1987), Evangelista’s Fan and Other Stories(1994), The Darkness of Wallis Simpson (2005) și The American Lover (2014). Commander of the Order of the British Empire și membră a Royal Society of Literature, Rose Tremain trăiește în Norfolk alături de biograful Richard Holmes.

Sonata Gustav de Rose Tremain este recomandată de Radio România Cultural.

Un eveniment susținut de British Council Romania. Accesul este gratuit în baza unei rezervări prealabile prin eventbook.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Literatura SF și diagnosticul de Parkinson

Next Article
cărți Libris

Cărți Libris: transport gratuit la orice comandă. Doar azi!

Related Posts
Bookfest 2023
Citește mai mult

Editura Litera la Bookfest 2023

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în…

Total
0
Share