fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lansare de carte: Viata si aventurile unui cioban roman in Bulgaria in vremuri de razboi. 1908-1918 de Nicolae S. Sucu

 Viata si aventurile unui cioban roman in Bulgaria in vremuri de razboiEditura Humanitas va invita la Libraria Humanitas de la Cismigiu joi, 29 iunie, ora 19, la lansarea volumului Viata si aventurile unui cioban roman in Bulgaria in vremuri de razboi. 1908-1918 de Nicolae S. Sucu, publicat pentru prima data in urma descoperirii de catre istoricul Daniel Cain a manuscrisului pastrat in Biblioteca Academiei Romane, provenit din arhiva Nicolae Iorga. La eveniment vor participa Dan C. Mihailescu, Alina Pavelescu, Ioan Stanomir si Daniel Cain.

“Martor al unei epoci desfigurate de ura si resentimente, un cioban pornit din Muscel ne lasa in insemnarile sale – nestiute de nimeni timp de o suta de ani – o radiografie a traumelor prin care trece o lume in vremuri de razboi. Destinele unor generatii intregi se joaca la ruleta deciziilor pe care elitele politice le iau in momentele cruciale din istoria natiunii lor. Marele Razboi este o astfel de rascruce. Fie ca au pariat corect, fie ca au gresit, oamenii politici ai vremii sunt cei la care ne gandim atunci cand judecam trecutul. Ignoram astfel soarta celor multi, pe umerii carora s-a sprijinit si ridicat o tara. Aventurierul Nicolae Sucu ne impinge, astazi, sa facem un exercitiu de imaginatie si sa privim altfel epopeea Romaniei Mari. Nu-i putin lucru!”

“Memoriile lui Nicolae Sucu se citesc ca un scenariu de western. Vedem cu ochii sai Baraganul, baltile Ialomitei si Dunarii si mai ales Dobrogea, tinuturi de frontiera, cu locuitori putini, cutreierate de haite de lupi si pascute de turme imense, unde oamenii isi pazesc avutul si viata bizuindu-se pe bata ciobaneasca, pe cutit si revolver. Fire aventuroasa, eroul nostru se lasa sedus de atractia unui trai usor. Insa vin anii razboaielor – cele balcanice, apoi conflagratia mondiala. Nicolae Sucu sta sub arme mai bine de cinci ani si ia parte la marile batalii care vor desena harta Balcanilor. E martor al schimbarii frontierelor, al miscarilor de populatie si al atrocitatilor care brazdeaza epoca si spatiul geografic. Cu toate calitatile sale – e, fara indoiala, un om care stie sa se descurce -, faptul ca reuseste sa supravietuiasca vremurilor este, pana la urma, miraculos. Citindu-i povestea vietii, ne putem da seama ca miraculoasa a fost, de fapt, supravietuirea tuturor anonimilor prinsi in valtoarea acestei istorii.” (Daniel Cain)

Nicolae S. Sucu (29 mai 1886 – 26 aprilie 1967) se naste intr-o familie de tarani din satul Matau, de langa Campulung-Muscel. Este unul dintre cei 13 copii ai lui Spirea Sucu si ai Stancai Balalau. Manat de spiritul de aventura inca de la o varsta frageda, isi abandoneaza familia si scoala, pentru a se face cioban. Dupa ce strabate Muntenia si Dobrogea, lucrand ca sezonier, ajunge in Bulgaria, unde se va stabili in cele din urma. In actele oficiale din Bulgaria apare sub numele de Nikolai Kostadinov Spirov, nascut la 29 mai 1893. In timpul unei vizite la parinti este inrolat in armata romana, de unde dezerteaza. Lupta, in uniforma bulgara, atat in ambele razboaie balcanice, cat si in Primul Razboi Mondial. In 1910 se casatoreste cu Katina Koleva Kostadinova (1891-1962); impreuna au cinci copii. Mezinul, Konstantin, subofiter de artilerie, cade pe front, in martie 1945, in luptele cu germanii de pe raul Drava (la granita dintre Ungaria si Croatia). Cei doi baieti ramasi in viata au locuit in satul parintilor lor, numele lor aparand pe lista fondatorilor cooperativei agricole de productie din Vratarite (judetul Dobrici).

Daniel Cain este cercetator la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Romane. A studiat la Bucuresti si la Sofia; este doctor in istorie cu o teza despre relatiile diplomatice romano–bulgare la inceputul secolului XX. Cadru didactic asociat la Universitatea din Bucuresti, unde tine un curs de istorie a Balcanilor (secolele XIX-XXI); secretar al partii romane in Comisia Mixta de Istorie romano-bulgara. Autor si editor al unor volume si studii despre realitatile din spatiul sud-est european de la inceputul secolului trecut.

bogdan
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Zilele Elefant

Zilele Elefant: 7 zile cu reduceri de până la 90% la zeci de mii de produse!

Next Article
transport gratuit

Ofertă Libris: Transport gratuit la orice comandă (27 iunie 2017)

Related Posts

Total
1
Share