fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lansarea primei ediții în limba română a Tratatului despre obiceiurile, ceremoniile și infamia turcilor de Georg Captivus Septemcastrensis

despre obiceiurile, ceremoniile și infamia turcilor

Editura Humanitas vă invită la un eveniment cu totul special vineri, 10 noiembrie, la ora 19, în Librăria Humanitas de la Cișmigiu: lansarea primei ediții în limba română a Tratatului despre obiceiurile, ceremoniile și infamia turcilor. Scris în secolul XV de călugărul dominican originar din Transilvania Georg Captivus Septemcastrensis, Tratatul a devenit în cercurile teologice ale vremii o referință și echivalentul unui bestseller din ziua de azi.

Ediția Humanitas conține prefața lui Martin Luther de la 1530, un studiu semnat de Constantin Erbiceanu și a fost tradusă din latina medievală de Ioana Costa. Toate aceste elemente însoțitoare explică traseul de două decenii al prizonieratului la turci al lui Georg, sursa directă a descrierilor etnografice atât de precise, dar mai ales substraturile istorice și teologice, denumite încă din titlu ‘infamia turcilor’, care justifică mesajul militant creștin, cu trimiteri apocaliptice, preluat atât de Vatican, cât și de Martin Luther.

La eveniment vor participa Ioana Costa, profesor la Catedra de filologie clasică a Universităţii din Bucureşti, Constantin Erbiceanu, prefațatorul volumului, Bedros Horasangian, scriitor și analist, și Marian Coman, medievist, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ al Academiei Române și cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie a Universității din București.

Accesul este gratuit în baza unei rezervări prin Eventbook.

Tratatul a fost redactat sub impresia debarcării flotei otomane în portul italian Otranto (28 iulie 1480) şi a cuceririi oraşului, urmate de o baie de sânge în rândul locuitorilor. A fost realizat spre a contracara opinii ale altor comentatori și s‑a bucurat de susţinerea Vaticanului, care i‑a finanţat editarea. Au existat mai multe republicări succesive, iar în 1530 Martin Luther îngrijește și prefațează, la rândul lui, o ediție proprie. Un exemplar al primei ediții vaticane a Tratatului este expus la British Museum.

Comunicat Editura Humanitas

bogdan
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Țara mea inventată

Recenzie la romanul Țara mea inventată, de Isabel Allende

Next Article
Best Seller Day

Best Seller Day la Elefant – cărți ieftine și multe alte produse cu reduceri mari

Related Posts

Total
1
Share