fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lapte negru, de Elif Shafak

Este oare posibil pentru o femeie să fie şi o mamă bună şi concomitent o persoană de succes, care să-şi urmeze visele? Pentru Elif Shafak răspunsul a fost multă vreme „Nu”. Tocmai de aceea autoarea a călătorit, a scris pentru turci, europeni şi americani, a visat… în timp ce înăuntrul ei sălăşluia, totuşi „un harem de femei care se ceartă din nimicuri şi nu fac altceva decât să se afle într-o continuă competiţie”. Şi iată că în pofida prioritizării carierei, tot acest nucleu al feminităţii a generat cartea Lapte negru, povestea a şase femei pline de vervă care la început au coexistat în una, apoi au devenit personaje. In Lapte negru facem astfel cunoştinţă cu Miss Practică, cea care nu lasă nimic la voia întâmplării, întâmpinând totul cu vocea raţiunii şi cu o logică plină de francheţe; Miss Cinică are o sprânceană ridicată mai tot timpul şi este mare amatoare de provocări intelectuale; Milady Ambiţioasă este artista care mână din spate aspiraţiile de creator; Dame Dervish este un lider spiritual; Blue Belle Bovary este seducătoarea din oricare femeie; Mama Rice Pudding vede numai copii peste tot şi nu pare a fi altceva decât întruchiparea instinctului matern.

lapte negru

Acestea sunt ingredientele personificate ale unui amestec care frizează absurdul, întrucât autoarea se găseşte în ipostaza de a fi provocată ba de una, ba de alta dintre aceste personaje, ba în cabina unui avion, ba într-un parc. De la alarmele trase de Miss Practică („Asta pur şi simplu nu are sens!”) până la referirile la opera lui Proust pe care le face Miss Cinică şi trecând prin păruieli în aer liber cu vreuna dintre feţele unui ego multiplu, cartea stârneşte zâmbete complice din partea tuturor celor care ştiu foarte bine că într-o femeie nu poate fi exclusiv o mamă sau doar o carieristă.

„Pentru mine, să găsesc loc pentru acest eu multiplicat nu a fost niciodată treabă uşoară. În momentul în care ies din Turcia, sunt o femeie dintr-o ţară musulmană. Când mă întorc în ţara mea, descopăr că nu mai sunt conectată la vechile repere de gândire şi este ca şi cum mereu ar trebui să cenzurez pe cineva din interior ca să-mi găsesc locul… Tot modelul nostru de gândire este structurat pe dualism: normal-anormal, est-vest, tradiţional-modern, feminin-masculin…Ca scriitoare, noi toate ar tebui să devenim conştiente de felul în care aceste dualităţi operează nu doar în interiorul comunităţilor în care trăim, ci şi în interiorul persoanei noastre”, spune autoarea.

În final, după ce scriitoarea a devenit mamă, s-a întrebat în public cum a reuşit să suprime această latură atâta vreme şi, prin extensie, cât din ceea ce sunt femeile mileniului trei este component biologic şi cât reprezintă o rezultantă socială…

Cartea Lapte negru, de Elif Shafak poate fi cumparata cu reducere de la Elefant / eMAG / Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Saptamana Dune - 50% reducere la seria Dune de Frank Herbert

Next Article

Reducerile zilei. 6 octombrie 2015

Related Posts

Total
0
Share