fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

A lăsa ”tenia” să trăiască din tine (“Scrisori către un tânăr romancier” – Mario Vargas Llosa)

scrisori_romancierMario Vargas Llosa – Scrisori către un tânăr romancier, ed. Humanitas, 2010, trad. Mihai Cantuniari.

Îmi place Llosa, este unul dintre scriitori mei favoriți. Nu am toate cărțile lui, dar încerc să le cumpăr când pot. Așa că am ajuns, nu știu dacă prea târziu sau prea devreme, la sfaturile lui Llosa către un tânăr (tineri romancieri aș spune), mai exact 11 scrisori. După cum reiese și din titlu, acestea au fost construite cu scopul de-a ajuta tinerii care aspiră la a fi scriitori. Ficțiunea constă în faptul că ele nu sunt scrise propriu-zis pentru un tânăr în carne și oase, ci pentru cineva imaginar. Realitatea ține de conținutul lor fiindcă aici găsim răspunsuri la multe din întrebările pe care și le pune orice aspirant.

De la nevoia de a scrie, inspirația, stilul, până la lucruri mai tehnice, de pildă timpurile din romane, toate se găsesc aici. Când am spus că îmi place Llosa am vrut să fac o mică observație aici. Și anume că în ciuda acestui fapt, nu mi-a plăcut pe deplin cartea de față. Ea are scop autodidact, să zic așa, este bine intenționată și foarte valoroasă pentru cine îl admiră pe Llosa și vrea să ajungă un scriitor valoros (ca el sau ca alții), nu unul celebru care vrea doar faimă. Însă toate aceste detalii în care m-am pierdut la un moment dat (fie vorba între noi, la final am și sărit câteva pagini) nu m-au încântat prea mult. Se poate să fie din cauză că sunt obișnuită cu alt mod de abordare al lui, sau fiindcă nu pot să nu compar această carte cu celelalte sau poate fiindcă, deocamdată, nu am de gând să fiu prozatoare și atunci aceste lucruri nu mă atrag foarte mult.

În carte găsim aplicații directe pe unele cărți sau autori pe care Llosa îi găsește buni sau foarte buni. Detaliu care poate fi ca un punct de reper în pânza de păianjen a tânărului neînvățat. Autori importanți sunt aduși în discuție precum: Hemingway, Cortazar, Kafka etc. Și analiza în amănunt (din orice punct de vedere) a uneia dintre cele mai scurte povestiri scurte care este a lui Augusto Monterroso, și anume: “Cînd se trezi, dinozaurul era tot acolo”.

Simt nevoia să mai evidențiez unele aspecte pozitive. Mai precis, mi-a rămas în minte ceva despre care aș vrea să vorbesc, și anume câteva idei din scrisorile: parabola teniei, catoblepasul, cutia chinezească și datul ascuns.

”Romancierul nu-și alege temele; este ales de ele. dacă scrie despre anumite chestiuni, e pentru că i s au întâmplat anumite lucruri. în alegerea temei, libertatea scriitorului este relativă, poate chiar inexistentă.” p. 20

Parabola teniei se referă la modul în care ”te devorează” scriitura. Modul în care se încercuiește, te cuprinde și te acaparează cu totul. Când scrii nu mai depinzi de tine, nu este voința ta completă atunci când scrii. Ești dependent de ea și ea de tine. Asta dacă, precizează autorul, treci de etapele necesare pentru a ajunge un scriitor. Mulți nu trec de ele și rămân la stadiu de a scrie ceva folosindu-ți imaginația, dar doar atât.

Cutia chinezească sau păpușile rusești se găsesc foarte bine în povestea Scheherazadei: abilitatea de a crea istorii de la istoria mamă. Multe istorii secundare care să țină cititorul activ, în suspans, interesat de poveste.

Când am citit despre datul ascuns (exemplu în text este Hamingway) m-am gândit imediat la romanele japoneze: la cărțile lui Yukio Mishima, Tanizaki sau Kawabata. Acel ceva pe care nu-l spune autorul pentru ca tu, folosindu-te de imaginație, să-l completezi cum crezi. Uneori poate părea enervant de ”ascuns”, uneori ai vrea să ți se spună exact cum stă treaba (și când spun asta fac iar referire la scriitori japonezi), dar ”datul ascuns” nu presupune asta.

În concluzie, ”Scrisori către un tânăr romancier” este, indiferent dacă eu am avut alte așteptări, o carte foarte bună și utilă.

Emilia Zăinel

Cartea o puteti cumpara online de aici cu pret redus si transport gratuit.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lansarea cartii “Cum sa faci o afacere online” de Ela Iliesi

Next Article

O noua colectie, in curand, la Editura Adenium: COLLOQUIUM

Related Posts

Total
0
Share