fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Criteriile care diferentiaza modelele („Leadership si management educational”, de Tony Bush)

leadership-si-management-educational

Cartea poate fi comandată de aici.

„Este un foarte mare interes pentru leadership educaţional în secolul XXI, datorită ideii că o calitate înaltă a acestuia face o mare diferenţă în ce priveşte rezultatele profesorilor şi elevilor. Este de asemeni tot mai larg răspândită realitatea că şcolile au nevoie de conducători eficienţi dacă îşi propun să furnizeze cea mai bună educaţie posibilă pentru şcolari. Instituţiile de învăţământ au nevoie de dascăli antrenaţi şi dedicaţi, dar şi aceştia, la rândul lor, au nevoie de manageri şi superiori care să se poată constitui într-un sprijin efectiv, profesionist, pentru activitatea lor. Paradoxul constă în faptul că, cu cât este mai acută nevoie de lideri pregătiţi, cu atât mai confuze sunt noţiunile despre ce anume calităţi ar trebui să întrunească aceştia pentru ca rezultatele să fie cele scontate. Eu examinez noţiunile teoretice din leadershipul educaţional, le combin cu diverse modele de conducere, apoi discut efectivitatea şi rezultatele lor concrete în dezvoltarea celor mai de succes instituţii de învăţământ”. Acesta este nucleul lucrării „Leadership si management educaţional”, dezvăluit chiar de autorul ei, Tony Bush.

Bush prezintă teoriile majore ale managementului în educaţie, le leagă de politicile şi practicile din domeniu, furnizând argumente în favoarea ideii că o conducere eficientă este un criteriu major care diferenţiază modelele. Lucrarea de faţă este o continuare a unei serii de preocupări asemănătoare ale lui Bush, cu diferenţa că de data aceasta autorul creează legături directe între teoria managementului educaţional şi principalele tipuri de leadership. Bush apelează la modele din state dezvoltate, ca şi la modele din ţări în curs de dezvoltare, aşa-numite emergente. Această trăsătură a lucrării îi dă dimensiunea de analiză globală şi totodată stă la baza conceptului că managementul trebuie să ţină cont de particularităţile fiecărei ţări şi culturi, aceasta fiind o abordare mult mai potrivită decât „asimilarea” pur şi simplu a unor repere date.

Şi în această lucrare rămân tuşele principale ale celor anterioare, fiind adăugate însă materiale de studiu care acoperă toate ciclurile de învăţare, de la cele primare până la educaţia superioară. Fiecare capitol include cuvinte-cheie şi teme de discuţie, totul fiind în aşa fel elaborat încât să fie limpede şi accesibil şi pentru cititorul care nu este specializat pe domeniu. De asemeni, iniţiativele legislative relevante sunt la zi.

Cumpara cartea cu reducere, de aici.

Această lucrare este deosebit de utilă pentru toţi profesorii care aspiră să-şi conducă instituţiile cândva. La fel de folositoare este şi celor care deja se află în funcţii de conducere în şcoli. De asemeni, mulţi elevi şi studenţi vor găsi noţiuni şi exemple de mare interes pentru viaţa lor şcolară. „S-au schimbat foarte multe de când a apărut prima ediţie a lucrării despre managementul în educaţie, în 1986. Pregătirea pentru conducere în şcoli, licee şi facultăţi s-a modificat radical în multe părţi ale lumii în această perioadă. Şi totuşi, unul dintre punctele fixe ale domeniului au rămas lucrările lui Tony Bush, surse de informaţie pentru elevi, studenţi şi profesori. Această recentă ediţie furnizează cititorului o privire asupra domeniului din perspectiva unor teorii relevante, fiind un text de temelie pentru toţi cei interesaţi de felul în care se poate dezvolta managementul în educaţie”, spune profesor Jacky Lumby, de la Universitatea din Southampton. „Într-o vreme în care educaţia a început să însemne şi entuziasmul pentru reforme, este îmbucurător să constaţi că o carte despre teoria acestui domeniu a ajuns cu succes la a patra ediţie. Focusul lui Tony Bush pe descrirea şi înţelegerea practicii în învăţământ este de mare ajutor, chiar crucial pentru dezvoltarea profesională”, este de părere şi Helen Gunter, profesor la Universitatea din Manchester.

Roxana Ichim

Mai multe cărți pe tema managementului educațional găsiți la Elefant sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Acel "mai bine pentru toti" („Geniul economic”, de Sylvia Nasar)

Next Article

Prada, artă şi… o distilerie

Related Posts

Total
0
Share