Canetti şi-a scris memoriile şi a câştigat un Nobel. A dramatizat, analizat, psihoanalizat şi transmis liric tot ce a văzut în vremea unei tinereţi irepetabile, unice, contorsionate.
Limba salvată este literatură pură. Începe cu o imagine memorabilă, naratorul ieşind dintr-o cameră şi cineva ameninţându-l că-i taie limba dacă va vorbi. Este iubitul cameristei, care îl avertizează să-şi ţină gura în legătură cu relaţia clandestină. De aici încolo, ideea că vorbirea poate fi intrarea în lumea „interzisă” a adulţilor domină întreaga existenţă.
- Carte publicata in 2013 la Editura Art
- Cumpara cartea cu reducere
- Numar pagini: 368
- ISBN: 978-973-124-845-5
La vârsta de şapte ani, tatăl viitorului scriitor moare şi mama îl obligă să înveţe limba germană în trei luni, lucru care-l va maturiza rapid şi iremediabil. Vede în asta o eliberare a limbii, un fel de a câştiga în relaţia cu mama dominatoare, împotriva fraţilor şi mai târziu pentru a suci minţile iubitelor. A vorbi este minunea lui Canetti. Şi scrie despre această minune într-un fel care este la fel de minunat: din Bulgaria natală până în Elveţia, portretele unor locuri sunt de neuitat. Dar nu, nu este o carte de peregrinări dulcege. Dimpotrivă. Şi asta se vede cel mai bine din prima reacţie a auditoriului la lectura poveştii care spune despre felul în care personajul Kien, un profesor retras, îşi incendiază biblioteca cu el înăuntru văzând ororile nazismului din perioada pre-război. Oricât de premonitivă s-a dovedit cartea scrisă în anii 1930, lumea nu voia să audă aşa ceva (nu credeau ei politicienii marilor puteri că Hitler va da foc Europei, darămite oamenii obişnuiţi!).
Apoi, pe străzile din Viena, Canetti asistă la o revoltă muncitorească violentă: de o parte agresorii brutali, de cealaltă poliţia panicată. Şocul este major pentru tânărul Canetti (avea 22 de ani), căruia îi vor trebui decenii pentru a decanta în literatură pură aceste amintiri. Dar nu degeaba a durat atât: puţine lucrări literare sunt mai relevante în ce priveşte dinamica şi psihologia maselor, oriunde s-ar afla, în politică, pe străzi în cultură sau religie. Este un tablou fulminant, frontal, mişcător şi dramatic al felului în care masele au uzurpat rolul individului de atâtea ori pe parcursul secolului al XX-lea.
Cartea Limba salvată, de Elias Canetti se gaseste cu reducere la Elefant / eMAG / Libris.