fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Rataţi din toate generaţiile (Lisa McInerney: „The Glorious Heresies” )

glorious_heresies_– Cartea vine firesc în această linie, concentrându-şi atenţia pe zona Cork, şi se dovedeşte un roman „deopotrivă aspru şi gingaş, gotic şi liric, care învârte capul şi stomacul într-o naraţiune despre starea unei naţiuni ce se prăbuşeşte”, notează „The Telegraph”: „Aceasta nu este Irlanda promovării turistice, ci a unei ţări în derivă. Compasul moral al societăţii s-a întors cu viteză ameţitoare, până s-a dat peste cap până la punctul în care nimeni nu mai ştie ce este bine şi ce este rău”.

Cartea poate fi cumparata de aici.

„The Glorious Heresies” este povestea dură a unor oameni care nu muncesc nici în vremuri de recesiune. Autoarea nu cruţă pe nimeni, nici măcar Biserica Catolică. Într-o noapte în care personajul Maureen Phelan pocneşte în cap şi ucide un intrus apar celelalte personaje ale „lumii din întuneric”. Cel care „va face curăţenie” după crimă este şeful zonal, JP, chiar fiul ei, patron al traficanţilor locali de droguri şi al tuturor nelegiuirilor care se petrec în jur. „Născut ca un mic îngeraş în urmă cu 40 de ani, a devenit un monstru din cauză că a fost crescut de bunici prea religioşi în timp ce mama sa era expediată la Londra pentru a i se uita păcatul. Femeia a trăit printre dependenţi de droguri şi burlaci ciudaţi până în ziua în care fiul ei, acum adult, a găsit-o şi a readus-o acasă, într-o clădire pe care o folosise drept bordel”.

JP nu se va coborî până la a „curăţa” după mama sa. Are pentru asta oameni ca Tony Cusack, un alcoolic văduv care creşte şase copii. Tocmai de aceea este şi un bun candidat pentru „munca de noapte” şi om de încredere al lui JP, din moment ce acesta i-a botezat primul copil, azi un adolescent care se închipuie om mare doar pentru că există o femeie care acceptă să se suie în patul lui. Tabloul acestor rataţi de toate vârstele este completat de tânăra Georgie, o prostituată dependentă, fugită de acasă, mereu pe marginea prăpastiei şi care este dispusă la orice mârşăvie.

„The Glorious Heresies” este o carte puternică, scrisă în tuşe groase, despre lumea unei mame irlandeze „mai ţicnită decât o vulpe turbată” şi fiul ei psihopat, care aduce cu un Don Corleone celtic: „Dacă am fi trăit într-o lume în care faptele bune să aducă vreun câştig, m-aş fi adaptat, dar asta nu este o astfel de lume”.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

"Marile minciuni nevinovate", de Liane Moriarty [Editura Trei, 2015]

Next Article

Prelegeri sustinute de calugarul buddhist Gelong Jampa Lungtog

Related Posts

Total
0
Share