fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lista neagră, de Brad Thor

Ce preferaţi? Să cedaţi puţină libertate pentru a primi securitate? Să fiţi ascultaţi şi monitorizaţi în timp ce sunteţi preocupaţi doar de scorurile meciurilor de fotbal sau să fiţi liberi şi să aveţi o existenţă mai riscantă, mai expusă? Brad Thor face socoteala libertate vs. monitorizare într-o carte care nu ar trebui să lase pe nimeni indiferent, pentru că este despre noi şi vieţile noastre intime, în care trăim nu doar cu familiile, ci şi cu guvernele şi serviciile de informaţii.

lista-neagra

Protagonistul Scot Harvath este un soi de James Bond american (mai puţin accentul şi poate alte încă câteva detalii…). Fost puşcaş marin, ar face orice pentru siguranţa Americii, în buna tradiţie a acestor militari, şi întotdeauna reuşeşte să depăşească obstacole aproape imposibile în acest nobil demers. Şi de data aceasta, Scot descoperă un complot pus la cale de o companie care are legături cu toate agenţiile – guvernamentale şi private – care „mişcă” pe teritoriul ţării; membrii ei vor să ne distrugă lumea demolând internetul. Pentru a face asta, printre altele, trebuie să-l elimine pe eroul nostru, care va ajunge, în încercarea de a salva naţiunea şi implicit planeta – căci ce este lumea fără Statele Unite? – să nu mai ştie în cine să se încreadă.

În aceste repere, cartea „Lista neagră” este un thriller autentic, solid construit, dinamic şi care ţine cititorul captivat pe toată durata acţiunii. Mai mult, ca întotdeauna, Brad Thor evită să „bată câmpii”, astfel încăt o dată în plus citim o poveste foarte bine documentată, plecată de la o temă reală, actuală, cu potenţial nu doar narativ, ci şi cu impact social. Ba chiar punctează cu fraze ca „aceleaşi măsuri care vă ţin pe tine şi pe familia ta în siguranţă astăzi ar putea fi folosite pentru a te urmări şi a te întemniţa mâine”.

Aşa că, mai presus de o carte de aventuri captivantă, de o poveste complexă, bine ancorată în problematica lumii actuale şi de o naraţiune bine strunită, în fraze scurte, relevante, Lista neagră este o carte a adevărului de fiecare zi. Thor ne reaminteşte tuturor că a fi urmăriţi în permanenţă şi peste tot de către oameni plătiţi din bani publici pentru asta nu este, totuşi, la fel de firesc ca respiratul sau nevoia de a mânca. Trebuie să fie o alegere conştientă, dezbătută. Poate nu ar fi rău ca americanii de rând, atât de puţin preocupaţi de faptul că nişte angajaţi ştiu chiar tot ce fac ei în viaţa privată, să îi întrebe pe est-europeni „cu ce se mănâncă” chestia asta şi de ce, totuşi, au ajuns să demoleze guverne pentru ceva ce lor li se pare la ordinea zilei…

Cumpara cartea Lista neagră, de Brad Thor de la Elefant / Libris / eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Citim în iarbă, eveniment de lectură și tehnologie

Next Article

Eveniment Editura Herald: ALAN WATTS – Ce te impiedica sa afli cine esti?

Related Posts

Privacy Preference Center

    Total
    0
    Share