fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

“Magia realitatii”, conferinte si dezbateri la Bucharest Science Festival

La a treia editie a Bucharest Science Festival, Asociatia Secular-Umanista din Romania, Editura Humanitas, Agentia Universitara a Francofoniei si Institutul Francez va invita la o noua serie de conferinte si dezbateri “Magia realitatii”.

magia-realitatii

Intre 26 septembrie si 2 octombrie, in Libraria Humanitas de la Cismigiu puteti intalni cercetatori si profesori din institutele si universitatile romanesti alaturi de invitati speciali din afara tarii: istoricul elvetian François Walter, biologul francez Gilles Boeuf si Jim Baggott, autorul cartii Higgs. Inventarea si descoperirea “Particulei lui Dumnezeu”.

In decembrie 2015, Franta va gazdui conferinta internationala COP21, unde se va incerca gasirea unui acord interguvernamental pentru reducerea incalzirii globale. Bucharest Science Festival isi propune prin tema din acest an sa creeze ocazii pentru a transmite informatiile legate de aceasta conferinta si de posibilele ei implicatii.

Vom privi schimbarile climatice din perspectiva mai multor stiinte in trei dintre cele patru evenimente de la Libraria Humanitas de la Cismigiu. Aflam de la specialisti care sunt efectele incalzirii globale asupra naturii si biosferei, cum putem observa si demonstra influenta antropica asupra mediului si stratului de ozon, dar si care au fost reprezentarile culturale create pentru diversele etape climatice mai recente ale planetei.
Urmarind un alt subiect important in lumea stiintifica, care a facut inconjurul lumii in stirile ziarelor, vom discuta despre istoria teoriilor care au dedus existenta bosonului Higgs si despre experimentele care au confirmat-o.

Sambata, 26 septembrie, ora 17.00

Istoricul si profesorul elvetian François Walter va sustine o conferinta cu tema “Comment écrire une histoire de la saisonnalité? L’exemple de l’hiver” (“Cum se scrie o istorie a anotimpurilor? Exemplul iernii”). Traducere in limba romana si moderator: Nadine Vladescu.

François Walter este istoric si profesor onorific al Universitatii din Geneva; a publicat peste cincisprezece carti despre istoria orasului, a teritoriului, a mediului inconjurator si a riscurilor, intre care se afla si Hiver. Histoire d’une saison (Éditions Payot & Rivages, 2014).

Duminica, 27 septembrie, ora 16.30

Proiectia documentarului Nature, nouvel eldorado de la finance, productie Arte 2015 (82 min.). Documentarul va fi urmat de dezbaterea cu tema “Care este valoarea biodiversitatii?” la care vor participa Gilles Boeuf, de la Muzeul National de Istorie Naturala din Paris si profesor invitat la College de France; Bogdan Gioara, presedinte al Asociatiei Reper 21; Alexandru Petrisor, asistent universitar la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”. Moderator: Mihai Gotiu, jurnalist Romania curata si autorul cartii Afacerea Rosia Montana.

Prof. Dr. Gilles Bœuf, de la Muzeul National de Istorie Naturala din Paris, preda la Collège de France si este consilier stiintific pentru biodiversitate, mediu inconjurator si climat al Ministrului francez pentru Ecologie, Mediul inconjurator si Transporturi, doamna Ségolène Royal.

Marti, 29 septembrie, ora 19.00

Dezbatere pornind de la cartea Higgs. Inventarea si descoperirea “Particulei lui Dumnezeu” la care vor participa Jim Baggott, autorul cartii (via Skype); Irinel Caprini, cercetator la Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei”; Vlad Zografi, coordonatorul colectiei de stiinta a Editurii Humanitas. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de stiinta la Radio Romania Cultural.

In vara lui 2012, la marele accelerator de particule de langa Geneva a fost descoperit bosonul Higgs, a carui existenta fusese prezisa cu o jumatate de secol in urma. Evenimentul a creat mare valva, mai ales ca bosonul Higgs devenise celebru: fiind numit “particula lui Dumnezeu”, din moment ce cu ajutorul lui putea fi explicat felul in care particulele dobandeau masa, era privit ca un “creator” al materiei.. Miza reala a descoperirii era confirmarea si completarea Modelului Standard, cel care descrie sistematic ansamblul particulelor cunoscute, pe baza teoriilor actuale din fizica.

Jim Baggott a obtinut titlul de doctor in chimie fizica in 1978, la Universitatea Oxford. Activitatea sa de cercetator s-a impletit cu cea de autor al unor carti cu subiecte la granita dintre stiinta, filozofie si istoria stiinteii, intre care The Quantum Story, Farewell to Reality, The First War of Physics, The Meaning of Quantum Theory. Volumul Higgs. Inventarea si descoperirea “Particulei lui Dumnezeu” a fost publicat in colectia de stiinta a Editurii Humanitas.

Vineri, 2 octombrie, ora 19.00

Dezbatere cu tema “Ce ne spun stiintele despre schimbarile climatice”, la care vor participa Gina Isar, cercetator la Institutul de stiinte Spatiale; Mihai Popa, conferentiar la Facultatea de Geologie si Geofizica, Universitatea Bucuresti; Roxana Bojariu, climatolog, Institutul de Meteorologie si Hidrologie; Sorin Cheval, director stiintific, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de stiinta la Radio Romania Cultural.

Comunicat Editura Humanitas

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Pachet: Al Doilea Razboi Mondial (10 volume cu doar 68 de lei)

Next Article

Ai citit "Laur"? Humanitas primeste precomenzi la "Soloviov si Larionov" de Evgheni Vodolazkin

Related Posts

Total
0
Share