fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Martianul, de Andy Weir

martianulMartianul este povestea lui Mark Watney, un astronaut de profesie botanist care participa impreuna cu membrii echipajului Ares 3 la o misiune care ar trebui sa dureze 2 luni pe Marte. Planurile le sunt date peste cap cand o furtuna puternica ii obliga sa abandoneze misiunea, insa doar cinci dintre cei sase membri ai echipajului se vor lansa spre Pamant. Al saselea, Mark Watney, este crezut mort.

Furtunile de nisip de pe Marte sunt extrem de puternice, iar cea cu care au avut de-a face membrii echipajului Ares 3 avea rafale de 175 km/h. In aceste conditii, toti cei sase astronauti trebuiau sa parcurga distanta de la habitat la VAM, vehiculul de ascensiune de pe Marte, o nava spatiala cu care ajungeau la Hermes cea cu care urmau sa se intoarca pe Pamant. Mark Watney este lovit de principala lor antena de comunicatii, care din cauza vantului puternic a fost smulsa de pe soclu si purtata de vant. Cum vizibilitatea era extrem de mica membrii echipajului Ares 3 nu au putut face nimic pentru Mark si au trebuit sa paraseasca planeta.

Ce faci cand te trezesti singur pe Marte cu rezerve limitate de mancare si apa si fara posibilitatea de a comunica cu Pamantul? Da, Mark Watney supravietuieste, dar pana cand? Astfel aceste incepe o lupta pentru supravietuire reusind ceea ce nimeni nu a mai facut pana atunci: sa creeze viata pe o planeta moarta.

Orice om pus in fata acestei situatii ar fi disperat, insa nu si Mark care, cu ajutorul igeniozitatii, umorului si a stapanirii de sine, reuseste sa isi pastreze mintea limpede si sa creeze mai multa apa, sa planteze cartofi pentru a-si sporii proviziile, sa reuseasca sa comunice cu Pamantul si multe altele. Dar va reusi el sa se si intoarca pe Pamant?

Martianul este un roman foarte bun desi pare complicat la inceput. Autorul stie cum sa explice astfel incat sa iti fie mai usor sa intelegi toate detaliile tehnice din roman, iar personajul Mark Watney este bine construit reusind sa te faca sa zambesti intr-o situatie de stres si sa te intrebi “cum reuseste?”.

Probabil stiti deja ca acest roman are si o ecranizare care a avut cateva nominalizari la Oscar. Dupa ce am citit cartea am vrut sa vad si filmul, mai mult din curiozitate, pentru a vedea cum arata un habitat sau un VCM, lucruri pe care desi le intelegeam voiam sa le vizualizez. Am fost cam dezamagita de film pentru ca mare parte din actiunea din carte nu este si in film, personajul lui Mark nu este atat de bine pus in valoare in film ca in carte si totul pare doar un rezumat foarte pe scurt al cartii.

Nu vreau sa ma intelegeti gresit. Filmul nu e prost, dar daca ai citit cartea inainte filmul nu te impresioneaza cu absolut nimic.

Romanul Martianul, de Andy Weir poate fi cumparat cu reducere de la Elefant, Libris sau eMAG.

Anuta Stanculeanu
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
dezbatere revista timpul

Eveniment TIMPUL la Târgul de carte LIBREX

Next Article
citește la feminin

Citește la feminin - săptămâna super-scriitoarelor Nemira

Related Posts

Total
0
Share