fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie: Medicina povestită (pe înțelesul tuturor), de Dr. Vasi Rădulescu

Medicina povestită

După cum sugerează și titlul, Medicina povestită, cartea lui Vasi Rădulescu (medic specialist în medicină internă), încearcă să ne dezvăluie câteva lucruri de bază despre cum funcționează medicina, de ce e bine să mergem la consultații și să păstrăm legătura cu medicii curanți, cum să ne ferim de anumite boli și afecțiuni („E mai bine să previi decât să tratezi!”), dar și cum ne putem păstra starea de sănătate printr-un stil de viață adecvat și constant.

Cartea Medicina povestită este structurată în câteva capitole care ne prezintă modul de funcționare al organelor de bază ale organismului uman: inimă, creier, sistem digestiv împreună cu afecțiunile ce pot apărea, existând și capitole despre medicamente, diete, dar și nevoia de a relaționa cu cei din jur. Medicina povestită atinge și subiecte precum suplimentele alimentare și efectele lor, vaccinarea, luatul pastilelor fără prescripție medicală, importanța odihnei, a unei alimentații variate, dar echilibrate și a sportului practicat cu moderație pentru a putea menține un ritm activ și pentru a ne păstra starea de bine.

„Cheia în orice alimentație este moderația. Regină va fi doza, tot timpul.” (Rădulescu, p. 119) este unul dintre principiile care se repetă constant în carte și care ne îndeamnă să ne analizăm stilul de viață și să vedem dacă și de ce facem excese și cum putem renunța la anumite alimente sau chiar obiceiuri care dăunează organismului.

În general, corpul nostru ne dă semnale de alarmă atunci când ceva nu este în regulă, la început mai puține și mai ușor de trecut cu vederea, apoi tot mai multe și mai intense. Dacă le ignorăm putem ajunge la complicații destul de grave, greu de determinat sau de îndreptat și chiar la boli cronice ce vor necesita tratament continuu doar pentru a le ține sub control.

Stil

Medicina povestită este exact asta, o împletire de informații științifice, obiective și povești de viață ale diferiților pacienți cu care autorul a intrat în contact, impresiile pe care aceștia le-au lăsat asupra sa, combinate cu un strop de umor și sfaturi practice.

Vasi Rădulescu este un susținător al educării oamenilor în ceea ce privește sănătatea, susținând acest lucru în toate scrierile sale:

Medicii ar trebui, în primul rând, să facă educație medicală și prevenție, abia apoi tratamente propriu-zise.” (Rădulescu, p. 198).

Autorul cărții are un stil direct, nu se sfiește să spună lucrurilor pe nume, încercând să ne facă să înțelegem că suplimentele alimentare nu au un rol benefic dacă nu sunt adresate persoanelor ce suferă de diverse afecțiuni. Ele nu înlocuiesc o alimentație corectă și echilibrată și nici nu pot face minuni. Autorul ne sfătuiește să discutăm orice problemă de sănătate cu medicul, să oferim toate informațiile pe care le cunoaștem despre istoricul nostru medical și despre afecțiunile pe care le cunoaștem pentru a putea primi o îndrumare completă și personalizată. Fiecare om este diferit, iar ce se potrivește în majoritatea cazurilor nu reprezintă regulă și nu va face bine în orice situație.

În același timp, descoperim partea nevăzută a medicinei. Noi, în calitate de pacienți sau însoțitori nu știm niciodată câte calcule trebuie să facă un medic pentru a putea stabiliza o persoană cu multiple afecțiuni, sau cât de greu îi este să ia o decizie care poate în același timp salva sau duce la pierzanie pe cineva. Medicii sunt și ei oameni, fac tot ce ține de ei pentru a ajuta, însă nu reușesc întotdeauna.

„Cele mai frumoase lupte sunt cele date pentru alți oameni și aici medicina îți oferă oportunitatea de a lupta cu toate resursele de care dispui, în fiecare zi. De cele mai multe ori, totul iese bine. Pacientul este echilibrat și se întoarce în sânul familiei. Din păcate, din numeroase tare aglomerate, unii oameni pierd luptele, cu tot sprijinul medicilor. E cumplit să treci prin asta, oricât de puternic ai fi.” (Rădulescu, p. 301).

 Majoritatea dintre noi nu ne închipuim cât de dificil îi este unui doctor să vadă cum pierde un pacient sau cât de greu este să știe că nu mai poate face foarte multe pentru a ajuta. Este o luptă pe care o cunosc doar ei și care naște o suferință diferită de a noastră, dar care există și care îi urmărește peste tot, la fiecare caz ce se asemănă (fie doar foarte puțin).

„Dacă reușesc să salvez un tânăr, îi las deschisă toată viața înainte. Dacă salvez un bărbat de 95 de ani, îi las câțiva ani, câteva luni sau poate câteva zile, dar cine poate decide care bucată de timp e mai importantă? […] Curge prin mine o empatie aparte și știu că nu voi putea niciodată să ating ataraxia, detașarea rece, cu rol, chipurile protector; nici n-ar fi bine așa. Vreau să rămân ancorat în poveștile pacienților, alături de luptele lor, de durere și suferință.” (Rădulescu, p. 290-291).

Să fii medic nu este ușor, este un drum pe care dacă l-ai ales, trebuie să mergi până la capăt, iar noi ar trebui să fim mai cooperanți și să înțelegem că vedem doar o mică parte din munca depusă de aceștia.

Concluzii la cartea Medicina povestită

De la informații generale pe care le cunoaștem deja, la cele despre anestezie și chiar la explicarea tehnicii corecte pentru masaj cardiac, Vasi Rădulescu ne trece printr-un filtru și sintetizează vastele cunoștințe dobândite în anii de facultate și în cei de practică pentru a aduce în fața noastră un ghid simplu de urmat și foarte util mai ales în această perioadă incertă.

Tendința oamenilor de a amâna momentul prezentării la doctor sau chiar de automedicație este o problemă cu care se confruntă sistemul medical românesc mai ales datorită accesului facil la medicamente. Nefiind doctori ne putem pune în pericol de fiecare dată când nu urmăm instrucțiunile oferite de medicii care ne cunosc afecțiunile, când ne întrerupem tratamentul fără acordul lor sau când introducem alte remedii în schema noastră.

Dacă este ceva ce reținem din această carte, acela este faptul că înainte de toate noi suntem responsabili pentru sănătatea proprie, apoi doctorii, iar educarea medicală temeinică ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi.

Ultimul capitol al cărții, intitulat „Zâmbește în fiecare zi”, ne oferă o perspectivă asupra importanței păstrării optimismului și a bunei dispoziții în orice moment. Uneori zâmbetul este un medicament mai bun decât un analgezic.

Medicina povestită ne introduce cu pași mici în amplul univers medical prezentându-ne pe lângă informații ce ne ajută să înțelegem mai bine cum funcționează organismul și ce se petrece în mintea, dar mai ales în inima unui doctor.

Alina Vladoi
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Impostoarea

Recenzie la cartea Impostoarea, de E. Lockhart

Next Article
weeekend nemira

Weekend Nemira: cărți frumoase cu reduceri de până la 90%

Related Posts

Total
0
Share