fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Mircea Cartarescu, “Orbitor” -– editie de colectie

orbitor

“O opera fantastica si luminoasa… A facut ceea ce putine alte opere au reusit: a transformat literatura romana in literatura de clasa mondiala.” (World Without Borders)

Cu un tiraj total de peste 80 000 de exemplare, spectaculosul Orbitor al lui Mircea Cartarescu– alcatuit din cele trei volume, Aripa stanga, Corpul si Aripa dreapta este ceea ce critica literara romaneasca a numit in 2010 romanul deceniului. Orbitor este “o naratiune incantatoare si elegiaca, in care cititorul strabate trupul unui fluture (literalmente si metaforic) de la inceputul si pana la sfarsitul timpurilor. (…) Intr-un fel, nasterea lui Mircea este in acelasi timp nasterea lumii, iar caderea comunismului, in cel de-al treilea volum, sfarsitul ei apocaliptic. In Orbitor, experienta personala si timpul istoric se intrepatrund: descriind viata naratorului sau, Cartarescu descrie forma intregii istorii a umanitatii. Suntem invitati sa urmarim forma fantomatica a vietii tuturor sub bolta unei singure vieti” (Carla Baricz, World Without Borders).

“Intre hotarele trupului nostru toti purtam marca de nesters a dualitatii originare, stam intre trecut si viitor ca un corp vermiform de fluture intre cele doua aripi ale sale.” (Sharon Mesmer, The Paris Review)

Spatiul e paradisul, timpul este infernul. Si cat de ciudat este ca, la fel ca in emblema bipolaritatii, in miezul umbrei este lumina si in lumina sta samanta umbrei. Caci altminteri ce este memoria, fantana asta otravita din miezul mintii, din paradis? Cu ghizdurile ei de marmura strunjita, cu apa ei clatinatoare, verde ca fierea, si cu dragonul cu aripi de liliac care-i sta de straja? Si ce e dragostea, apa limpede si racoroasa din adancul iadului sexual, perla cenusie din scoica de foc si de urlete sfasietoare? Memoria, timpul regatului fara timp. Dragostea, spatiul domeniului fara spatiu. Semintele opuse si totusi atat de asemanatoare ale existentei noastre, unite peste marea simetrie, si anuland-o, intr-un singur mare sentiment: nostalgia.

“Cartarescu pare ca s-a retras din orice discutie literara sau culturala locala si, in loc sa incerce sa coaguleze o realitate contemporana fragmentata, s-a intors intr-un timp care n-a existat cu adevarat niciodata, un timp imaginar in care toate genurile literare erau un singur gen si toate discursurile un singur discurs, dupa care totul s-a spart in bucati.” (London Review of Books)

“Aceasta opera fantastica si luminoasa ce risca atat de mult ca sa puna marile intrebari merita toate elogiile pe care le-a primit si cu siguranta va fi impodobita cu mai multe premii binemeritate in lunile care urmeaza. A facut ceea ce putine alte opere au reusit: a transformat literatura romana in literatura de clasa mondiala.” (World Without Borders)

“Acolo unde Herman doar schiteaza viziunile sale de simetrii, analogii, antagonisme, coincidentia oppositorum si conexiuni cosmice, Mircea isi traieste viziunile ratacind de-a lungul universului fractalic in care povestea familiei si copilariei sale se-ntrepatrunde cu istoria Romaniei postcomuniste, ca si cu alte timpuri si spatii ale secolelor trecute si-ale privelistilor indepartate, din Bucuresti in Bulgaria si din Louisiana in Tarile de Jos.” (Christian Moraru, American Book Review)

De curand, editia spaniola a volumului Frumoasele straine, aparuta la prestigioasa editura Impedimenta, a fost distinsa cu Premiul Euskadi de Plata pentru cea mai buna carte de fictiune publicata in 2013 acordat de Asociatia Librarilor din Gipuzkoa. Este al doilea premiu spaniol primit de Mircea Cartarescu in cursul acestui an.

Editia de colectie a trilogiei Orbitor va fi lansata la Bookfest sambata, 31 mai, de la ora 14.30, in standul Editurii Humanitas.

Comunicat de presa Editura Humanitas

bogdan
Total
0
Shares
2 comments

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Noutate la Editura Litera: "Razbunarea geografiei", de Robert D. Kaplan

Next Article

Noutate la Editura Victoria Books: "Hallelujah. Rock & Roll, izbavire si viata lui Leonard Cohen"

Related Posts

Total
0
Share