fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Mircea Cartarescu – castigatorul prestigiosului premiu Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung 2015

cartarescu_webLa cateva luni de la aparitia in limba germana a volumului Orbitor. Aripa dreapta (Die Flügel) in exceptionala traducere a lui Ferdinand Leopold, Mircea Cartarescu primeste un nou premiu literar care confirma statutul de capodopera castigat de celebra sa trilogie Orbitor.

Decernarea acestei distinctii literare se va face cu ocazia deschiderii Targului de carte de la Leipzig, pe 11 martie 2015, in Sala de Concerte a orasului, iar discursul de laudatio va fi tinut de cunoscutul scriitor german Uwe Tellkamp.

In motivatia juriului se pune accent pe faptul ca titlul Orbitor lasa deja sa se intrevada intreaga anvergura a acestei trilogii ce infatiseaza si circumscrie un intreg univers de forme. Este vorba despre un roman universal, ce face sa se nasca nenumarate lumi ale cunoasterii si rostirii si care debordeaza in metafizic, fantasmagoric si apocaliptic. Metafora fluturelui, sub care sta intreaga trilogie, reprezinta insasi imaginea metamorfozei si a transfigurarii neintrerupte a lumii…“ – din comunicatul editurii vieneze Zsolnay, editorul austriac al romanelor lui Mircea Cartarescu.

Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung (Premiul de Carte de la Leipzig pentru Armonie Europeana) se decerneaza din 1994 si ofera recunoastere personalitatilor care prin cartile lor au adus o contributie importanta la intelegerea intre popoarele Europei. Printre castigatorii din anii precedenti se numara scriitorii Imre Kertesz, Claudio Magris, Peter Nadas, Slavenka Drakulic, Svetlana Aleksievitj, Hugo Claus, Ryszard Kapuscinski etc.

Comunicat de presa Editura Humanitas

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carti cu Libertatea: "Un aranjament neasteptat", de Elle Daniels

Next Article

Lucian Boia, Dan C. Mihailescu si Gabriel Liiceanu despre Jurnalul de razboi al reginei Maria

Related Posts
Clubul de carte Litera
Citește mai mult

Invitație la Clubul de carte Litera!

Jurnalistul cultural Marius Constantinescu este amfitrionul întâlnirilor cu cititorii în clubul de carte Litera. Ajuns în al șaptelea…

Total
0
Share