fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Miss Peregrine, de Ransom Riggs

miss peregrineMiss Peregrine – o poveste clasică cu fantome? Ocazia perfectă de a stârni adrenalina și imaginația tinerilor cititori? Ce avem de descoperit în spatele personajului care dă titlul cărții? Este această Miss Peregrine personajul principal sau este doar motiv de aventuri extraordinare?

Adevărul este că nu există tânăr care să nu se considere special. Este dreptul și vocația noastră să fim unici și să ne imaginăm că lumea poate fi altfel grație existenței și intervenției noastre în ea. Pe aceste considerente, tânărul Jacob Portman intră, printr-o conjunctură absolut obișnuită, într-o lume a cărei poartă este deschisă de… bunicul său, care avusese cândva aceleași calități speciale ce-l făcuseră să ia contact cu misterioasa Miss și cu orfelinatul pe care îl conduce. Este momentul să-i cunoaștem, așadar, lui Jacob toată familia de oameni prosperi și fără griji, cu existențe normale… aparent. Dar într-o zi, Jacob merge să-și viziteze bunicul și îl găsește decedat. Este startul unei povești care taie răsuflarea, într-o lume subterană plină de magie și mister. Un fel de lume în propria lume, ca un cufăr uriaș care ascunde un univers diferit, expus în universul cunoscut. Este ciudat, dar este, totuși, „acasă”… într-un fel. Și poate că acest balans cu hotar fragil între cele două existențe este unul dintre reperele majore ale cărții, care reușește astfel să depășească pragul unei simple istorii de „îngrozit” copii.

Un alt reper forte al cărții Miss Peregrine sunt personajele. Este aproape imposibil ca cititorul să nu rezoneze cu măcar unul dintre ele, așa ciudate cum sunt, de la Bronwyn cel extraordinar de puternic la Claire Densmore, care are gura la ceafă, până la Emma și Millard, care îi spun lui Jacob că sunt montați  într-o falie a timpului, sau la Enoch, care are abilitatea de a da viață lucrurilor prin intermediul inimilor creaturilor din jur.

Pe lângă toate acestea, există și un segment al ilustrațiilor de forță, extrem de vibrante, care au scos cartea „din rând” încă de la momentul apariției ei, menținând-o zeci de săptămâni în topul celor mai bine vândute volume de peste ocean. Riggs a demonstrat o creativitate de excepție prin îmbogățirea conținutului cu acel gen de imagini care „fac cât o mie de cuvinte”, întrucât sunt ale unor personaje reale, și nu simple desene. Densitatea acestor imagini transformă Miss Peregrine într-un album unic, o formă de artă care combină povestea de bună calitate, plină de simboluri, înțelesuri și învățăminte, cu imaginea ruptă din realitatea accesibilă oricui cu puterea minții.

Nu este de mirare, în aceste condiții, că a atras imediat atenția producătorilor de film. Dar, ca în multe alte cazuri de ecranizări pe care le iubim cu toții, pentru deplină satisfacție intelectuală, cel mai indicat este întotdeauna să începem cu cartea…

Romanul Miss Peregrine, de Ransom Riggs, poate fi cumpărat la preț foarte bun de aici.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
reduceri libris

Reduceri Libris: peste 400 de cărți cu reduceri de până la 90% + transport gratuit

Next Article
Micul Prinț

Desene animate pentru copii: Micul Prinț împreună cu Gazeta Sporturilor

Related Posts

Privacy Preference Center

    Total
    0
    Share