fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Mortalitate, de Christopher Hitchens

„De multe ori în viaţa mea m-am trezit din somn şi am sesizat prezenţa morţii. Dar nimic nu m-a pregătit pentru acea dimineaţă de iunie în care am simţit că sunt ataşat propriului meu cadavru. Întreaga cavitate toracică păreau să fi fost umplută cu ciment care se usca încet, încet. Mă auzeam respirând, dar nu reuşeam să umplu plămânii cu aer”, începe Christopher Hitchens să detalieze în cartea Mortalitate apropierea ritmică, zi după zi, a clipei fatale care începuse cu diagnosticul de cancer.

mortalitate

Şi aşa a debutat lupta. „Nu am un trup, sunt un trup”. Dintr-o dată, toate cauzele umanitare pentru care alergase prin întreaga lume par să fie undeva departe, lipsite de importanţă. „Când te afli într-o încăpere cu alţi «finalişti» şi persoane binevoitoare vin cu o pungă cu otravă pe care ţi-o injectează în braţ, imaginea soldatului înflăcărat sau a revoluţionarului sunt ultimele lucruri care-ţi vin în minte”. Şi poate mult mai dramatic este tabloul reacţiei cercului larg de prieteni în faţa ideii că are o boală fatală. Unii îi scriu că vor ca la momentul morţii lor să le fie îngheţat creierul, „ca să fie apreciat de posteritate”. În plin tratament, în timp ce face un tur al ţării ca să-şi promoveze cartea (editarea e treabă serioasă şi cinică în alte părţi ale lumii…), o femeie care aşteaptă un autograf îi descrie cu lux de amănunte cum o rudă a ei a murit de aceeaşi boală în chinuri îngrozitoare. „Când te îmbolnăveşti, mulţi îţi trimit CD-uri. Deseori, o spun din experienţă, acestea sunt cu Leonard Cohen”…

Hitchens vrea să trăiască. Are 61 de ani. Încearcă totul şi întâmpină orice rază de speranţă cu o bucurie copilărească. De fiecare dată când se dovedesc a fi fost fără substanţă, aceste iluzii ce se dovedesc ca atare îl fac să recadă în melancolie şi să ia în considerare tot ce nu va apuca să vadă, cum ar fi de exemplu refacerea Turnurilor Gemene dispărute în atacurile din 2001. „Simt cum personalitatea şi identitatea mea se dizolvă şi pot privi cum moartea mâinilor mă face să pierd conexiunea cu scrisul şi gândirea”.

Christopher Hitchens şi-a publicat memoriile sub titlul „Hitch-22” cu doar câteva zile înainte de diagnostic. Astfel, Mortalitate a devenit o carte de esenţă tare; primele şapte capitole sunt scrise în stilul caracteristic, plin de forţă, de vitalitate, de strălucire care l-a făcut faimos, ca de altfel tot ceea ce a scris într-o prodigioasă şi îndelungată carieră de critic, scriitor şi jurnalist. Capitolul opt este fragmentat, simţindu-se din plin lupta pentru luciditate pe care a dat-o cu efectele morfinei, aidoma unui căpitan de navă care se scufundă odată cu vasul, nu înainte de a lăsa mesaje în sticle plutind pe ape…

Mortalitate nu este nicidecum o lectură macabră. Din moment ce nu s-a inventat nicio cale de a scăpa de fatidicul sfârşit pentru niciun pământean, fie el cel mai bogat, mai deştept sau mai norocos, mesajul lui Hitchens este simplu: măcar să nu trăim degeaba!

Cumpara cartea Mortalitate, de Christopher Hitchens, cu reducere, de la Elefant / eMAG / Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lansarile Editurii Paladin la Gaudeamus 2015

Next Article

Lectură la finalul atelierului de poezie

Related Posts

Total
0
Share