fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Muntele familiei Gray, de John Grisham

muntele familiei grayAutorul care ne-a obişnuit cu personaje de un realism copleşitor şi o putere de mobilizatre ieşită din comun vine în faţa cititorilor cu prăbuşirea unei lumi a luxului şi adaptarea la una a pasiunii pentru meserie în universul adevăratelor drame, mai exact acolo unde „sclipiciul” lipseşte.

Samantha Kofer este o tânără speranţă a avocaturii din New York, trăieşte într-o scenă a presiunilor rafinate, munceşte 100 de ore pe săptămână şi câştigă fabulos: 180.000 de dolari pe an, cu perspective de a deveni partener (cu două milioane pe an, desigur!) în marea firmă la care urăşte ceea ce face, dar, vai, este atât de profitabil! Brusc, prăbuşirea „Lehman Brothers” îi întoarce luxurianta existenţă cu susul în jos prestigioasei absolvente de studii la Georgetown şi Columbia. Firma începe să se descotorosească de oameni ca Samantha, cărora le storsese zilele şi nopţile, singura opţiune fiind asocierea la o sucursală non-profit, păstrând asigurarea de sănătate şi… speranţa reangajării dacă se întorc vremurile bune.

Samantha ajunge astfel în miezul lumii reale, cea care luptă cu sistemul ori cu corporaţiile şi nu câştigă mai niciodată: „Mountain Legal Aid Clinic”, din mica localitate Brady, Appalachia. Eroina este silită de turnura sorţii să uite rapid de privilegiile unei vieţi trecute derulate într-o metropolă de top şi să-şi facă temele pentru o lume a sărăciei şi inechităţii. În pofida frumuseţii extreme a locurilor şi a cumsecădeniei şi bunului simţ pe care le afişează locuitorii, totul este maculat de companiile miniere şi politicienii din spatele lor.

Cazurile care îi sunt desemnate Samanthei nu au nicio legătură cu viaţa ei de mai ieri: o femeie are nevoie de protecţie pentru că bărbatul ei, care vinde droguri, o bate sistematic; un miner îşi cere dreptul de a primi 1.000 de dolari pe lună dacă dovedeşte că s-a îmbolnăvit inhalând praf de cărbune, dar nu-l primeşte din pricina cohortelor de avocaţi ai companiei, dublaţi de doctori, procurori, judecători şi alţi „prieteni” ai corporaţiilor; tânărul avocat Donovan Gray are dificultăţi majore în lupta lui de unul singur cu „Big Coal”; doi părinţi îşi caută dreptatea pentru moartea băieţilor lor, ucişi de un bolovan prăvălit de un buldozer.

Exemplele pot continua, cu un accent pe faptul că Grisham detaliază până la durere efectul goanei după profit: companiile extrag minereu din „vârful” munţilor, pentru că este mai ieftin decât să sape, iar aceste dislocări enorme de rocă fac un rău teribil, ireparabil, naturii şi oamenilor care rămân în urmă mult după ce corporatiştii au secat şi au plecat. Şi într-o zi, Donovan obţine dovada că o companie minieră a ştiut că poluează până la cancer de zece ani, dar a decis că este mai ieftin să stea în instanţe decât să cureţe. Vrea să expună totul, dar corporatiştii au pus deja FBI-ul pe urmele lui, iar tânărul riscă enorm. Samantha se nimereşte în mijlocul acestui război.

Povestea lui Grisham este condimentată cu esenţe de thriller (eroina este urmărită şi ameninţată), cu elemente de umor, cu tuşe de compasiune, cu etape de revoltă, cu momente de conflict interior al personajelor. Şi mai este un răgaz şi pentru scene de dragoste… Aşadar, se va întoarce Samantha la lumea glamour din care a plecat şi în care avocatura nu înseamnă nepărat dreptate, ci faptul că clientul are întotdeauna dreptate?…

Cartea Muntele familiei Gray, de John Grisham poate fi cumpărată online, cu reducere, de la Elefant, Libris sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lista Anutei: Zece carti cu care intampinam primavara

Next Article
Ion Creangă

Ce-ar fi să-ți începi primăvara citindu-l pe Creangă?

Related Posts

Total
0
Share