fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

New Yorkul de altădată, de Edith Wharton

New Yorkul de altădatăEste cel puțin interesant demersul unei autoare de certă importanță pentru literatura universală (câștigătoare a Premiului Pulitzer și nominalizată la Nobel) de a scrie pe un ton oarecum nostalgic despre un oraș căruia i-a iubit doar trecutul.

Cele patru povești din New Yorkul de altădată se întind pe patru decenii și pun în scenă montări detaliate de background social, personaje de calibru, memorabile, totul condimentat cu aerul Americii de secol XIX, jumătate boemă, jumătate rigidă în alcătuiri ierarhice irepetabile și improbabile în altă parte a lumii.

În New Yorkul de altădată facem cunoștință cu Lewis Raycie, care abia ce a împlinit vârsta majoratului, 21 de ani, și este trimis de tatăl său, patriarhul familiei, să adune opera de artă europene cu care Raycie să rămână în memoria posterității ca un colecționar de mare anvergură. Pe bătrânul continent, însă, Lewis leagă prietenii trainice cu noul val al artei și artiștii care îl compun îi recomandă americanului bogat ceea ce cred ei că este valoros. Întors acasă, Lewis mai că îi provoacă un atac de cord șefului familiei cu alegerile sale. De altfel, bătrânul se stinge nu mult după această ispravă a tânărului, care nu reușește să convingă de valoarea lucrărilor nici opinia publică din New York. Decenii după ce ultimul Raycie se va fi stins se vede că Lewis nu a achiziționat degeaba ceea ce a achiziționat. Dimpotrivă!

Puține surori din literatura universală „mare” sunt mai deosebite decât Delia și Charlotte. Prima este o onorabilă reprezentantă a clasei care respectă conveniențele sociale, cealaltă are un copil din flori rezultat în urma legăturii cu un artist dispărut din viața ei. Fetița, pe nume Tina, este considerată orfană și mama ei, logodită, trebuie să-i țină existența secretă. Logodnicul o vrea casnică, dar Charlotte nu poate părăsi orfalinatul unde lucrează și astfel își poate vedea fiica în fiecare zi. Ce este de făcut? Se despart cele două? Intervine în toată povestea sora „serioasă”, care știe exact că Tina nu are nicio șansă să se căsătorească dacă rămâne în postura de orfană? Va ieși la iveală povestea nașterii ei și cui i se cuvine până la urmă creditul de a-i fi fost mamă responsabilă? Plină de amănunte de epocă de un farmec irezistibil, aceasta este cea mai somptuoasă literar dintre narațiunile cărții.

În anii 1860, pe vremea războiului civil din America, Hayley Delane era elev adolescent. Rănit, apoi spitalizat pentru mult timp, păstrează amintirea unui străin cunoscut atunci când se recupera. Mai târziu se cunună cu Leila și pendulează tot timpul între viața reală și universul creat de convingerea absolută că nu aparține epocii sale, ci că a trăit în Europa, cândva, demult, și că nu-și găsește locul la sfârșitul secolului XIX. Leila nu este chiar „soi bun”, are numeroase legături extraconjugale, pentru ca într-un final să fugă în Europa, lăsându-și soțul cu grija socrului alcoolic pe cap. Fără alte detalii, care vor face deliciul acestei lecturi, se mai poate aminti doar faptul că destinul face ca Hayley să se reînâlnească cu străinul din adolescență. Identitatea acestuia este „surpriza secolului”… Cât despre „Noaptea de anul nou”, este suficient că se învârte în jurul legăturii ilicite dintre doamna Lizzie Hazeldean și celibatarul Henry Prest. Ce face societatea din această poveste trebuie neapărat să fie descoperit de iubitorii de carte bună într-o narațiune cu o temă veche de când lumea și parcă mereu proaspătă, imaginată în felul Wharton, unic.

Cartea New Yorkul de altădată, de Edith Wharton poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Libris, eMAG sau Cărturești.

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Tatuaje pentru iubitorii de cărți

Next Article
Eminescu

Toamna Seratelor „Eminescu, jurnalistul”, ale UZPR

Related Posts

Total
1
Share