fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

O cale-ngustă spre nordul îndepărtat, de Richard Flanagan

O cale-ngusta spre nordul indepartatPrizonieri trăind ca sclavii, siliţi să edifice o cale ferată în condiţii îngrozitoare. Destine aprinse, marcate, un tribut adus rezistenţei, supravieţuirii, forţei. O cale-ngustă spre nordul îndepărtat este cartea premiată a lui Richard Flanagan despre o lume sfâşietoare, aproape incredibilă pentru cititorul mileniului trei. Şi totuşi, a fost…

„De ce există lumină la începutul tuturor lucrurilor?”, se întreabă autorul care urmează să dezvăluie o lume a întunericului creat de om pentru semeni. Aşa începe povestea lui Dorrigo Evans, a vieţii lui, a iubirilor lui (cea oficială, pentru soţia Ella, ca şi cea adulterină, pentru Amy, soţia altcuiva…). Punctul forte al cărţii este perioada atrocităţilor din Burma, unde s-a construit „calea ferată a morţii”, cu sute de mii de prizonieri, printre care şi 13.000 de australieni. Evans este colonel şi chirurg, liderul australienilor care văd şi trăiesc iadul pe pământ: sunt forţaţi să lucreze indiferent de cât de slăbiţi, bolnavi sau înfometaţi sunt; cu cât creşte realitatea că proiectul nu va fi viabil, cu atât lucrătorii sunt bătuţi mai multe ore; întotdeauna este vina „blestemaţilor de muncitori” că marele vis al împăratului nu poate deveni realitate; prizonierii merg kilometri întregi în fiecare zi până la locul supliciului; nu au unelte, nici haine, uneori muncesc şi noaptea; sunt plini de boli şi holera bântuie printre ei… Şi dacă cititorului i se va părea greu şi dureros de citit, este uşor de imaginat cât de infernal va fi fost să trăieşti aşa ceva. De altfel, Flanagan aduce un omagiu, prin cartea de forţă, tatălui său, fost prizonier în Burma.

Dorrigo Evans este, totuşi, privilegiat într-un fel. Face intervenţii chirurgicale fără anestezie sau medicamente, amputări cu cuţite de bucătărie, fiind silit să lase o sinistră selecţie naturală să facă restul. Încearcă mereu să apeleze la stăpânirea japoneză, dar oamenii aceştia funcţionează după alte reguli, care includ onoarea şi datoria, concepte pe care prizonierii aflaţi pe o treaptă inferioară nu au cum să le priceapă. Flanagan chiar intră în intimitatea ofiţerilor niponi: unul se droghează, altul are o slăbiciune pentru decapitări, şi amândoi au un dispreţ suveran faţă de alte naţionalităţi.

Autorul şi-a propus ca toată lumea să ştie exact ce s-a petrecut atunci şi acolo, iar pentru asta nu omite nicio atrocitate şi nu îndulceşte niciun destin. Însuşi Evans este un erou plin de defecte, marcat de adulterul care îi întunecă moralitatea, de ruşinea de a fi făcut în Burma unele lucruri de care nu este mândru, dar reuşind până la final să incline balanţa interioară spre partea binelui, chit că iadul interior nu a încetat niciodată să-l ardă.

O cale-ngustă spre nordul îndepărtat are acea energie sumbră care poate fi găsită la multe cărţi care povestesc despre sinistrul episod al civilizaţiei umane numit Al Doilea Război Mondial. Într-o lume care nu pare să-şi fi învăţat lecţia, cartea este memoria. Şi calea.

Cartea O cale-ngustă spre nordul îndepărtat, de Richard Flanagan poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Editura Litera, Libris sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Librex

Caravana EUB, prezentă la „Primăvara cărţii la Iaşi”

Next Article
super weekend polirom

Super weekend Polirom: reduceri de până la 85% + transport gratuit

Related Posts

Total
0
Share