fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

O mie nouă sute optzeci şi patru, de George Orwell

S-a scris mult despre cartea considerată una dintre cele mai bune ale literaturii britanice a secolului XX, neasemuita O mie nouă sute optzeci şi patru. Şi de fiecare dată parcă alte şi alte nuanţe tresar din această poveste a unui viitor ameninţător, marcat de totalitarism, cenzură şi manipulare.

  • o-mie-noua-sute-optzeci-si-patruCarte publicata in 2012 de Polirom
  • Cumpara cartea la cel mai mic pret
  • Colectia Top 10+
  • Traducator: Mihnea Gafita
  • Format: 106×180
  • Tip coperta: Brosata
  • Numar pagini: 348
  • ISBN: 978-973-46-3202-2

Orwell nu se dezminte cu această ultimă carte scrisă în scurta lui viaţă. Occidentul anilor de după cel de-Al Doilea Război Mondial este o ruină în care oamenii îşi găsesc cu greu tăria de a rezista în faţa asaltului ideilor comuniste şi a alaiului de pericole care le însoţesc, în modul cel mai trist confirmate în statele în care a fost impus modelul.

Profund distonant cu societatea, Orwell imaginează in O mie nouă sute optzeci şi patru inimaginabilul. După un al treilea război mondial, Marea Britanie face parte din superstatul dominat de americani Oceania, care se află în stare de conflict cu Eurasia şi Eastasia. Un Minister al Adevărului l-a desemnat pe Winston Smith, fost jurnalist, să rescrie vechile articole de presă în aşa fel încât istoria să justifice politica.

Smith porneşte propria rebeliune izolată în faţa „Partidului” atoatevăzător şi a dictatorului Bog Brother. I se alătură disidenta Julia. Şi în luptă şi în amor. Odată descoperiţi, intră la tortură, în camera 101, pe mâna nemilosului O’Brien, care îi spune lui Winston: „Vrei o proiecţie a viitorului? Imaginează-ţi o cizmă pe o faţă umană… pentru totdeauna”. În final, cu creierul spălat, Winston îşi aşteaptă moartea ca „ultimul om din Europa” (prima versiune de titlu a cărţii, de altfel).

Aceasta este pe scurt povestea din O mie nouă sute optzeci şi patru pe care o cunosc toţi iubitorii literaturii de calitate. Ceea ce surprinde însă în fiecare zi este felul în care expresii ca „Big Brother” sau „controlul realităţii” au ajuns inseparabile de limba engleză şi, în timp, s-au extins în toată lumea pentru a sintetiza concepte ale contemporaneităţii, după mai bine de jumătate de secol de la apariţia cărţii. Mai mult, ca o adevărată conştiinţă a generaţiei sale, Orwell îi spunea unui coleg jurnalist de la „Observer” că este convins că „Stalin, Churchill şi Roosevelt complotează în mod conştient pentru a-şi împărţi lumea”. Toate aceste cunoştinţe şi viziuni puternice îl marcau intens pe autorul care era văzut de colegi ca un om „extrem de direct, onest şi foarte decent”.

„A scrie o carte este o luptă oribilă, teribilă, ca o boală îndelungată şi dureroasă. Nimeni nu ar trebui să se apuce de aşa ceva dacă nu este comandat de vreun demon căruia nu-i poate rezista”, credea Orwell, astăzi aproape sanctificat de literatura engleză.

Romanul O mie nouă sute optzeci şi patru, de George Orwell poate fi cumparat cu reducere de la Elefant / eMAG / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Poti castiga 3000 de euro si o carte publicata la Editura Arthur

Next Article

Ciclul vietii pe Terra - o noua colectie de carti educative impreuna cu Gazeta Sporturilor

Related Posts

Total
0
Share