fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

O noapte, Marcovici, de Ayelet Gundar-Goshen

O noapte, MarcoviciO noapte, Marcovici, cartea pe care o recomandă „Bookuria” este viața însăși; centrată pe iubire, mariaj, instinctele cele mai comune și dorințele cele mai răspândite. Povestea din O noapte, Marcovici se derulează în Israel, pe perioada mandatului britanic pentru Palestina. În Europa „domnesc” naziștii, deci nimic nu este simplu sau cum ar trebui să fie, nicăieri în lume.

Personajele pe care le creionează Gundar-Goshen sunt puse în situații extreme, și totuși deloc neobișnuite sau inimaginabile. Iubesc și suferă iubind, sperând, deznădăjduind, construind, mor lăsând urme. Ceea ce atrage atenția și captează interesul este, neîndoielenic, lipsa de șovăire din narațiune. Scriitoarea folosește tușe curajoase și mult umor, oferind un soi de plăcere amăruie a lecturii. Felul în care reușește să țină balanța între comedia experiențelor umane și inevitabila suferință din viața oricui trimite cu gândul la maniera unui Garcia Marquez de a pune sare și piper pe extremele condiției umane.

Povestea începe undeva în Palestina. Un tânăr fermier, Yaacov Marcovici, și prietenul său Zeev Feinberg sunt fugari, pentru că al doilea a fost prins cu nevasta măcelarului. De aici o întreagă aventură, după ce amândoi ajung în Europa cu misiunea de a se însura cu evreice și a le readuce în țara de origine ca să fie „rotunjite” cotele oficiale ale migrației. Ajunși înapoi, pot divorța imediat, dar apar probleme cu soția de fațadă a lui Marcovici, Bella, o frumusețe de care bărbatul nu mai vrea să se despartă, dar pe care ea îl urăște din răsputeri și sub jurământ pentru prizonieratul în propria țaară la care a condamnat-o.

Pasiunea fără rost, dar aprigă, a lui Marcovici pentru consoarta care îl detestă este spumoasă, plină de sevă și de culoare, precum și de învățăminte și tușe locale. Mai mult, vântul înghețat care bate în căsnicia celor doi amplifică sentimentul cititorului că indiferent de timpuri și de naționalitate, iubirea neîmpărtășită are cam peste tot aceleași coordonate. De partea cealaltă, căsnicia prietenului Zeev cu Sonya este volatilă și imprevizibilă, făcând lectura cu atât mai savuroasă.

Ceea ce se întâmplă cu aceste patru personaje ajunse împreună prin destin și puse în fața unor catastrofe din același motiv duce către mesajul că fericirea este rară și, ca urmare, un dar pe care nu oricine îl percepe ca atare atunci când îl are; că prietenia este la rându-i un cadou prețios pe care viața îl face doar unui număr restrâns de norocoși; că binecuvântările vieții, cele mici, de fiecare zi, cele care contează cel mai mult, pot dispărea într-o clipă, lăsând un gol atât de mare încât este greu de îndurat și că, la fel de neașteptat, se pot întoarce la cei care-și vor fi învățat lecția.

Plină de vorbe înțelepte și vechi proverbe care condimentează minunat evoluția narațiunii spre concluziile ei atât de umane, O noapte, Marcovici este lectura ideală pentru cei care vor să spere în mâine, în relații profunde și reale, în valori perene.

Cartea O noapte, Marcovici, de Ayelet Gundar-Goshen poate fi cumpărată cu reducere de la eMAG, Elefant sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
TRADO

TRADO – lectură în Norvegia după turneul de lansare din România

Next Article
Cartea năsoaselor

Balonul Pavat cu Intenții Bune aduce Cartea năsoaselor & prietenii ei la Cărturești Verona

Related Posts

Total
0
Share