fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

O singurătate prea zgomotoasă, de Bohumil Hrabal

În O singurătate prea zgomotoasă, Hanta este omul din subsol, cel care bea prea multă bere şi filosofează acompaniat de insecte şi rozătoare. Citeşte ca un disperat, pare superficial, dar este plin de sentimente gigantice. Trăieşte într-o „singurătate prea zgomotoasă” de 35 de ani în faţa unui compresor, dar este un gânditor tragic, frate de gândire cu chinezii mistici. Nu poate răsuci un buton fără să descopere legături cosmice sau rezonanţe filosofice.

o singuratate prea zgomotoasa

Vezi pretul cu reducere

Fură orice clipă pentru a citi şi cară după el volume de toate felurile. Este mare amator de Kant, Erasmus şi alţii ca ei. În parte, gândeşte şi singur: „Am început să desluşesc frumuseţea distrugerii şi am încărcat tot mai multe maşini defecte în trenurile care au părăsit gările şi eu le-am privit, am văzut lanterna roşie atârnată de ultima maşină şi am stat acolo ca Leonardo da Vinci, care şi el a stat atârnând de o coloană să vadă cum soldaţii francezi îi luau statuia la ţintă şi m-am gândit cum Leonardo, ca şi mine, martor al acelei orori, a realizat pe loc că nici Paradisul nu este uman şi nici vreun om nu este cu capul pe umeri”.

Subsolul lui Hanta nu este bântuit doar de şoareci şi muşte, ci şi de fantoma lui Lao-tze. Atât îi trebuie personajului principal care nu beneficiază de acţiune din partea autorului său, ci doar de o voce distinctă: „L-am văzut pe Isus ca pe un playboy şi pe Lao-tze ca pe un burlac abandonat; l-am văzut pe Isus ridicând un braţ pedepsitor în direcţia duşmanilor Lui şi pe Lao-tze coborându-şi braţele ca pe nişte aripi frânte; l-am văzut pe Isus ca pe un romantic, pe Lao-tze ca pe un clasic, pe Isus ca pe progres şi viitor, pe Lao-tze ca pe regres şi întoarcere la origine…”.

În O singurătate prea zgomotoasă, undeva pe parcursul naraţiunii, Hanta vizitează o fabrică şi vede o maşină enormă în jurul căreia se agită mulţi muncitori tineri şi bronzaţi. Din marea maşină ies cărţi şi tinerii aceia nu par impresionaţi deloc, manevrează totul „cu calm şi indiferenţă”. Aici este, de altfel, şi parabola acestei scurte nuvele a unui om care a „trăit” Cehoslovacia pe pielea lui: uciderea literei, adică a spiritului, nu are nevoie de maşini sofisticate, de modernitate sau de ameninţarea tehnologizării. Este suficientă indiferenţa generaţiilor care vin…

Cartea O singurătate prea zgomotoasă, de Bohumil Hrabal poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant / eMAG / Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

BookQuizz: Carti de la Editura Trei. Recunoaste personajul

Next Article

Top 100 romane clasice cu reduceri de pana la 73%

Related Posts

Total
0
Share