fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

O zi, de David Nicholls

15 iulie. Miez de vară. Emma Morley şi Dexter Mayhew nici nu ştiu câte se vor întâmpla cu şi pentru ei în jurul acestei date.

Emma este din Yorkshire şi nu excelează la capitolul farmec. Dexter este un foarte încrezător şi arătos băiat de bani gata din Cotswolds. Se întâlnesc pe 15 iulie 1988, în ultima lor zi de studenţie în Edinburgh, când şi începe o relaţie cam trăsnită. Iniţial au o aventură de o noapte. În timp ce tânărul trece foarte uşor peste asta, fata, mult mai conservatoare, are nevoie de o vreme mai îndelungată pentru „a înghiţi găluşca”.

o zi

Nici la nivel profesional lucrurile nu par să-i meargă din plin. Tânăra este teribil de dezamăgită de viaţa post-universitară care nu îi oferă decât şansa de a lucra pe post de chelneriţă într-un restaurant din nordul Londrei. De partea cealaltă, Dexter este înfloritor. Anii trec într-o dulce letargie, apoi apare oportunitatea de a lucra în televiziune. Realizează un program pentru adolescenţi şi între două emisiuni se delectează cu câte droguri, cocktailuri şi fete poate duce.

Doar că viaţa nu stă pe loc. Prietenia dintre cei doi, marcată an de an la 15 iulie, îi găseşte la un moment dat faţă în faţă pe poziţii diametral opuse faţă de cele anterioare: cariera lui Dexter în televiziune s-a prăbuşit, iar egoismul lui şi eşecul unui mariaj stupid cu fata de gheaţă a unui politician o fac pe Emma să-i spună că îl iubeşte, dar nu-l mai place. Alte câteva episoade jenante pun la încercare ciudata prietenie a celor doi în timp ce Emma începe să se afirme ca o autoare de bestseller-uri pentru adolescenţi.

Nicholls împănează cu foarte mult umor povestea celor soi coagulată în jurul datei de 15 iulie. Apar personaje savuroase, ca profesorul „cu barba ca o baclava”, colegul de emisie al lui Dexter care „ar putea începe orice scrisoare de condoleanţe cu termenul Wahey!” sau Ian cel cu ghetele care lasă urme. Şi, deşi la prima vedere lectura este una amuzantă şi facilă, în spatele scenei se întrezăreşte lecţia de viaţă despre puterea de a răzbi, avertismentul cu privire la întoarcerea roţii pentru oricine, oricând şi felul măiestrit în care autorul arată că o prietenie poate creşte în intensitate invers proporţional cu petrecerea timpului împreună de către amicii implicaţi. Emma şi Dexter împărtăşesc ceva mai mult, o afinitate specială, acel „material” din care sunt făcute relaţiile durabile. Şi evocabile an de an, la 15 iulie…

Romanul O zi, de David Nicholls poate fi cumparat cu mare reducere de la Elefant / eMAG / Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Portret in dialog cu Marius Constantinescu, invitat special Viorica Cortez

Next Article

Azaleea roşie, de Anchee Min

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
0
Share