fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

O zi în Roma antică. Secrete și curiozități, de Alberto Angela

O zi în Roma antică. Secrete și curiozitățiFascinația față de o epocă în care civilizația avansată și cruzimea, idolatria și geniul militar sau filosofia cea mai înaltă și obscurantismul se împleteau inimitabil continuă. Roma antică atrage și astăzi ca o efigie imensă pe frontispiciul civilizației umane, ca și cum ar fi mereu și mereu o chintesență a ceea ce am fost, suntem și, la nivel instinctiv, mai putem fi și mâine. În aceste condiții, incursiunea pe care o propune Alberto Angela în civilizația la care ne raportăm cel puțin o dată pe zi și astăzi cucerește și copleșește. În primul rând pentru că nu este o carte de istorie, ci un roman-document, scris cu un talent înnăscut de povestitor. Cum altfel se poate apropia cineva de lumea fioroasă a gladiatorilor? „În fine, iată-i: gladiatorii. Lumea este în delir. Trebuie să-ți astupi urechile ca să nu fii asurzit de zgomot. Pentru o clipă, ai senzația că întreg Colosseumul se va prăbuși sub povara strigătelor și a tropăitului zecilor de mii de spectatori… Dar este teribil să te gândești că toate acestea au fost puse la cale doar pentru a produce un spectacol al morții”.

Așadar, pătrundem în lumea în care violența nu era virtuală, ci de-a dreptul, reală, cu particulele de praf și sânge amestecându-se în respirația publicului. Execuțiile sângeroase, fie în lupta dintre oameni, fie sub colții fiarelor, era programată în Roma imperială în prima parte a zilei, pentru ca în după-amiezele celui mai mare oraș al lumii să se audă zgomotele luptelor corp la corp sponsorizate de patricieni bogați în căutare de simpatie… electorală. Și este ca și cum Alberto Angela ne invită în primul rând al show-ului macabru: „Acest cuplu, murmilloo și retiarius, reprezintă la nivel simbolic pescarul – echipat cu plasă, trident și pumnal – și peștele, ascunzându-se în adâncuri și pândind să aplice mușcătura letală, exact ca acest tip de gladiator care se ascunde sub scutul enorm”.  Autorul nu scapă din vedere niciun detaliu de atmosferă, așadar cititorul pulsează cu publicul, sacadat, strigând parcă, exact ca în Roma, „acum îl lovește!”.

Din fericire, parcursul lecturii oferă și momente de respiro, în care putem întrezări și de ce Roma antică era un spațiu al civilizației, nu doar al cruzimii fără sens. Trecem pe străzile orașului la primele ore ale dimineții, intrăm în casele marilor familii pentru a le observa ritualurile, secretele, obiceiurile alimentare, diferențele dintre bărbați și femei. Asistăm la deschiderea magazinelor, alunecăm pe lângă temple și școli care se umplu încet de viață și larmă, intrăm într-un cartier de oameni obișnuiți pentru a percepe diferențele față de patricienii dinainte… Jocurile străzilor, licitațiile de vite, piețele de sclavi, băile publice, Senatul care „fierbe” de idei înainte de prânz…

Din spatele slovelor lui Angela în cartea O zi în Roma antică. Secrete și curiozități vă așteaptă o lume fabuloasă, care a rămas atât de vie secol după secol încât parcă a fost ieri.

Cartea O zi în Roma antică. Secrete și curiozități, de Alberto Angela poate fi cumpărată de la Libris, eMAG sau Elefant.

 

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

BOOKURIA30 - 30% reducere la toate cărțile Editurii Herald

Next Article
Animale colorate

Dvd-ul Animale colorate cu Gasca Zurli cu Gazeta Sporturilor

Related Posts

Total
0
Share