Cei pierduţi în nebuloasele generate de bolile mintale stau la baza creaţiei „unuia dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX”, cum este considerat Oliver Sacks. Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie este un set de povestiri despre prizonieratul unor pacienţi în propriile dereglări neurologice. Sunt oameni care şi-au pierdut memoria – şi cu ea trecutul şi identitatea – care nu mai sunt capabili de a recunoaşte alţi oameni – sau nici măcar obiecte – care au ticuri violente sau accese de urlete fioroase şi obscene, dar care, deşi consideraţi înapoiaţi, au talente uimitoare, de la artă la matematică.
- Carte publicata in 2015 de Humanitas
- Cumpara cartea cu reducere
- Colectia Pasi peste granite
- Format: 130×200
- Tip coperta: Brosata
- Numar pagini: 288
- ISBN: 978-973-50-4840-2
Din Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie afli cum functioneaza creierul uman :)
25 de eseuri alcătuiesc patru secţiuni, fiecare abordând un alt aspect al funcţionării (sau mai bine spus al disfuncţionalităţilor) creierului uman şi a ceea ce generează. Primele două capitole sunt „de dreapta” (partea creierului respnsabilă cu deficitele şi excesele), iar celelalte secţiuni se referă la calităţi de excepţie ale unor oameni împinşi la marginea societăţii şi care, în timp ce sunt consideraţi a avea un handicap mental, au calităţi pe care „oamenii normali” nu le dezvoltă aproape niciodată.
Îl avem în faţă, astfel, pe Jimmie G., incapabil de a forma amintiri noi din cauza sindromului Korsakoff. Nu-şi aminteşte nimic de la finele celui de-Al Doilea Război Mondial, dar nici ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte. Crede că este în 1945 şi se comportă ca un tânăr inteligent şi normal… al acelui timp.
Intră în scenă, de asemeni, şi două cazuri rare, de persoane care suferă de lipsa simţului poziţionării părţilor din corpurile lor; Sacks „stă de vorbă” cu un pacient care nu este în stare să meargă vertical şi din cauza acestei afecţiuni, dar şi pentru că maladia Parkinson i-a afectat urechea internă („sediul” echilibrului uman). Pacientul îi sugerează medicului să-i facă nişte ochelari cu rafturi, ca să-şi dea seama cum să meargă cu ajutorul simţului văzului…
Doi gemeni autişti care nu sunt capabili să citească sunt atât de geniali încât găsesc cu rapiditate uluitoare numere prime de până la 20 de cifre, iar tânărul student Stephen D. se trezeşte cu un simţ al mirosului ieşit din comun după o noapte plină de cocaină (Sacks avea să mărturisească ani mai târziu că el este de fapt Stephen D.).
Stranii, strălucite, uluitoare plonjări în misterele creierului, cu nimic mai prejos decât misterele galaxiilor, povestirile din Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie sunt profund umane. Sunt secvenţe emoţionante ale luptei cu adversitatea societăţii în faţa unor clişee şi o mostră a profesiunii de credinţă a medicului care are întotdeauna responsabilitatea supremă faţă de suferinţa pacientului.
Cartea Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie, de Oliver Sacks poate fi cumparata de la Elefant / eMAG / Libris