fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Pălăria albastră și alte povestiri, de Andrei Crăciun

Pălăria albastră și alte povestiriUneori, în mod firesc și fericit, unii jurnaliști cu „ștate vechi” intră în literatură. Cu abilitatea lor de a observa totul și cu talentul nativ de a descrie pentru alții, mulți și diferiți, viața așa cum este, în cele mai multe cazuri pare că jurnaliștii sunt printre cei mai potriviți să facă trecerea aceasta. Este și cazul lui Andrei Crăciun, om de presă în care scrisul este atât de năvalnic, încât rupe zăgazurile publicațiilor și site-urilor unde colaborează, intrând în plaja nemărginită a scrisului pentru sine și, paradoxal, așa cum numai literatura știe să fie, pentru toată lumea.

Povestirile lui Andrei Crăciun din Pălăria albastră și alte povestiri sunt bruște, scurte, brutale și frontale ca niște flash-uri fără „va urma”. Calată pe puterea personajelor de a ilustra existența de fiecare zi în toată simplitatea ei atât de complicată, cartea Pălăria albastră și alte povestiri este ca un film documentar. Expozeul este jurnalistic – cum altfel? – și prin asta cu atât mai convingător în argumentația scopului: acela de a lăsa viața să vorbească pe limba ei.

Autorul cu exercițiul tuturor genurilor presei – de la reportaj la cronică de teatru – îi urcă în scenă pe oamenii cei mai obișnuiți, unii prezenți, într-un fel sau altul, în viața fiecărui cititor – povestește despre prostituate, tineri, poeți, bătrâni, cupluri de îndrăgostiți ca și cum i-ar surprinde într-o fotografie. Fără complicații elitiste, fără prea multă filosofie și fără să creadă despre scrisul său că este altceva decât un reportaj despre contemporaneitate, Andrei Crăciun oferă un binevenit intermezzo, proaspăt și aerisit, într-o lume litarară care a ajuns ca o încăpere sufocată de corporatiști. Autorul nu vrea să ne „vândă” nimic, nu se închipuie scriitorul anului și nu cere aplauze sau poziția de bestseller. Dimpotrivă. Contra curentului vremurilor care cer ierarhie și notorietate, Andrei Crăciun scrie pentru că așa simte, pentru că are nevoie să împlinească o nevoie care în final este a societății: de onestitate și de asumare.

De fiecare dată când realitatea este percepută ca o înșiruire de zile asemănătoare una cu cealaltă și lipsite de zvâc, „Pălăria albastră și alte povestiri” poate veni ca un recurs la seva ascunsă a existenței fiecăruia; orice cadru începe cu o scurtă biografie a celui vizat, apoi este punctat momentul menit să fie memorabil sau definitoriu. Lectura este „light”, dar plină de substanță, mereu dând sentimentul acela că este ruptă din adevărul înconjurător. 80 de proze bine calibrate, fiecare cu planul principal și esența secundară, temele mari (iubirea, viața, moartea,…) și alaiul de personaje parcă decupate, toate acestea sunt un carusel potrivit pentru contactul cu pulsul cotidian de care are atâta nevoie societatea care trăiește mai totul virtual.

Andrei Crăciun face cititorul să se gândească la cât de bine ar fi ca mai mulți jurnaliști de talent și vocație să se apuce de scris literatură. Cine știe mai bine decât ei că în general „viața bate filmul”? Și, în fond, ficțiunea este rareori altceva decât reflexia unei realități sau a alteia.

Cartea Pălăria albastră și alte povestiri, de Andrei Crăciun poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Libris sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
voucher

50% reducere la peste 50.000 de cărți (voucher valabil doar azi, 9 martie)

Next Article
Liberalismul: pro și contra. O idee ce refuză să moară, deși nu știe ce o ține în viață

Editura Adenium lansează la București cel mai recent volum din colecția Headline

Related Posts

Total
1
Share