„Trebuie să găsim în interminabila nerezolvare a chestiunilor iubirii farmecul unei posibile soluţii. Am putea fi chiar atât de norocoşi?” se întreabă filosoful şi scriitorul Pascal Bruckner într-o carte strălucit alcătuită.
Şi autorul începe să „îngrămădească” paradoxurile. Adulterul, de pildă, este simptomul unei societăţi individualiste, sfâşiată între idealul fidelităţii şi setea de libertate. La rândul său, „rata crescută a divorţurilor în Europa nu este un rezultat al egoismului nostru, ci mai degrabă al unui idealism: imposibilitatea de a trăi împreună combinată cu dificultatea de a rămâne singuri”. Încercând să sintetizeze stabilitatea unui trecut care (paradoxal, fireşte) era mai restrictiv, dar prin asta aducea atingere libertăţii individului, Bruckner sfârşeşte prin a concluziona: „Nu vă lăsaţi intimidaţi! Întotdeauna este la îndemâna bucuriei voastre mai mult decât o singură cale!”.
- Carte publicata in 2015 la Editura Trei
- Cumpara cartea cu reducere
- Numar pagini: 240
- ISBN: 978-606-719-311-4
Paradoxul central care „nu dă pace” cărţii este cel al persecuţiei în numele iubirii, deşi acesta a fost atributul lui „a iubi” din timpuri imemoriale. În sprijinul teoriei sale, autorul invocă şi creştinismul şi comunismul, pentru care cei ce erau iubiţi (sau salvaţi) trebuiau să sufere. Aşadar, poate iubirea duce la persecuţie? Strict ca pasiune, nu s-ar putea afirma asta. Dar când vine vorba despre căsătorie, ei, aici intervine conceptul de instituţie şi, ca orice altă instituţie, şi aceasta are menirea de a disciplina omul (rebel). Prin contrast, iubirea este spontaneitate şi cele două nu se pot substitui una pe cealaltă.
Se poate spune că autorul explorează Paradoxul iubirii după sistemul economiei de piaţă. „Lăcomia consumatorului” este noua condiţie a iubirii, iar asta se traduce prin tendinţa de a acumula obiecte şi persoane. Bărbaţi şi femei se afundă într-o mare de comodităţi, dând şi primind satisfacţii în regim fluctuant: „În timp ce în Statele Unite coexistenţa celor două sexe pare mai tot timpul pe cale de a exploda, Europa este mai protejată de această plagă prin vechea cultură a galanteriei”.
Ar mai fi de remarcat un mare adevăr care se desprinde din Paradoxul iubirii, cartea lui Bruckner: manierele au fost „şterse” de doctrine, prin acestea din urmă înţelegându-se „modele” de toate felurile (de la a avea un număr „ideal” de kilograme până la manualele de dezvoltare personală, pline de regulă de clişee sau în cel mai bun caz de învăţături pe care cei şapte ani de-acasă ni le asigură oricum): individualişti, femei şi bărbaţi deopotrivă fac totul pentru a îndeplini vise prin care doctrinele îi fac să devină ceea ce nu sunt, extrăgând astfel ealitatea individuală din ei.
Cartea Paradoxul iubirii, de Pascal Bruckner poate fi cumparata cu reducere de la Elefant / Libris / eMAG.