fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Pelerinii, de Elizabeth Gilbert

Carte a răscumpărării „păcatelor”, Pelerinii este o înşiruire de personaje care „se pocăiesc” prin acţiune. Şi nu orice acţiune, ci aceea simplă, la îndemâna oricui vrea să facă un gest frumos pentru cei cărora le datorează ceva.

pelerinii

Iată-l pe tânărul jenat de meseria tatălui său, care este asistent medical. Puştiul nu înţelege adevărata valoare a acestei ocupaţii care îi pare foarte feminină până când nu tratează cu una din reţetele părintelui său trupul desfigurat de pojar al iubitei. Iată-l şi pe angajatul unei pieţe de legume care face pace cu propria viaţă, inclusiv cu greutăţile pe care le are de dus, după ce… numără de câteva ori ferestrele unei case arătoase din Connecticut. Iar Rose, şoferiţa de autobuz, îi primeşte, fictiv, în vehiculul pe care îl conduce pe toţi bărbaţii care i-au fost iubiţi într-un trecut de care nu este foarte mândră. Ultimul care apare într-o staţie este soţul ei care a murit, cu care a fost căsătorită zeci de ani şi care primeşte un bun venit demn de un erou.

Meritele cărţii lui Gilbert sunt certe. Aşa cum am arătat, primul este imaginaţia. Urmează unicitatea situaţiilor, originalitatea personajelor care rămân totuşi reprezentanţi ai clasei mijlocii şi, nu în ultimul rând, faptul că autoarea nu face morală, nu-şi tratează oamenii care îi populează cartea cu preţiozitate, nu îi ridică, nu îi coboară, nu face pe moralista. Mai exact, îi lasă „să vorbească” pe limba lor, să se mişte liber în propriul orizont, fără pompă şi artificii, ca şi fără restricţii. Şi, bineînţeles, punctează major la capitolul surpriză, ca în povestirea „Oameni înalţi”, în care un nepot îşi duce mătuşa la un bar de striptease şi se trezeşte că îi face avansuri. Nu mult după aceea, personajele se tăvălesc pe o masă de biliard…

Autoarea poartă cititorul şi prin multe locuri diferite, şi prin multe obiceiuri diverse, de la acela de a împuşca porumbei în memoria unei cunoştinţe decedate până la conservarea ardeilor foarte iuţi în anumite părţi ale ţării. În plus, naraţiunea curge în fraze foarte plăcute, cu atât mai mult cu cât de multe ori este vorba despre Generaţia X: „Pe pământul îngheţat pe care căzuse de pe cal, ea arăta la fel de bine şi de importantă ca iarba proaspătă printre mure”.

Cumpara cartea Pelerinii, de Elizabeth Gilbert, cu reducere, de la eMAG / Elefant / Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Pachet Cavalerii Pardaillan - 11 volume cu 34% reducere

Next Article

Precomanda ”Mr. Mercedes” de Stephen King si ai 30% reducere

Related Posts

Total
0
Share