fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Poştaşul, de David Brin

postasulPentru cei care nu au văzut încă Poştaşul, filmul ce-l are ca protagonist pe Kevin Costner, este foarte bine să aibă ocazia să facă cunoştinţă cu cartea întâi. Cartea a fost publicată la noi la Editura Paladin în 2013 și s-a bookurat de mare succes încă de la apariție.

Vezi aici pretul cu reducere

Povestea este post-apocalptică, punerea în scenă fiind urmarea unui război de proporţii; iarnă nucleară, boli provocate, civilizaţie în colaps. Eroul este Gordon, cu experienţă în ordinea publică şi cu dorinţa de a-i proteja pe cei care au supravieţuit nenorocirii. Deci, un erou tipic. Povestea lui începe în momentul în care este jefuit şi descoperă rămăşiţele unui poştaş de la care ia hainele şi unele scrisori. Apoi pleacă pe un drum nou cu o identitate nouă, leitmotiv al evoluţiei lui care va sfârşi prin a crea o breşă într-o personalitate aflată la răscruce. Hălăduind prin Oregon, Gordon capătă, în timp, graţie calităţilor lui umane, respect, autoritate, sprijin şi atenţie.

Pas cu pas (cum ar spune un preşedinte de stat), Gordon vizează restaurarea Statelor Unite prin conexiuni de comunicare, inclusiv poştală. Toţi cei din jur sunt oameni care vor neapărat să creadă într-un scop mai înalt şi acest lucru îi serveşte de minune lui Gordon, care se vede în postura de salvator, dar şi de iniţiator principal al unui sâmbure de speranţă.

În paralel, eroul este conştient că nu este cine se pretinde a fi. Vrea de mai multe ori să spună adevărul, dar este prins tot mai mult în noua sa misiune de a reedifica o ţară de la un nucleu. Aşadar, o problemă morală de primă importanţă este pusă pe tapet: cât de departe ai merge cu înşelătoria, indiferent de cât de nobil este ţelul. Aici autorul se dovedeşte un maestru în a-l portretiza pe Gordon ca pe un oportunist dublat de un om mânat de sentimente nobile. Aceste două faţete coexistă, dând substanţă şi dramatism unui personaj complex, care se transformă în timpuri şi condiţii neobişnuite.

Pe acest fundal evoluează, de altfel, şi întâlnirea lui Gordon cu o reprezentantă a feminismului într-o lume care s-a întors la a trata femeia după repere feudale. La fel de impresionantă este şi confruntarea eroului cu supravieţuitori rasişti, de unde nevoia autorului de a puncta faptul că în eventualitatea întoarcerii omenirii la vremuri de restrişte, s-ar întoarce şi tare pe care ne-au trebuit secole să le eradicăm.

Poştaşul este cartea „repornirii” unei societăţi de la zero, în condiţii dramatice. Siliţi de împrejurări, oamenii au redevenit fanatici, primitivi, centraţi pe instincte. Este un regres de sute de ani, de dimensiuni planetare. Mai presus de posibilităţile tehnologice, de maşini şi elemente exterioare auxiliare care în final nu pot aduce salvarea, mesajul ei este unul al importanţei empatiei, al cooperării dintre oameni şi al alegerilor pe care ei le fac nu doar în nume propriu, ci şi în cel al copiilor lor, adică al viitorului.

Romanul Poştaşul, de David Brin poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant / eMAG / Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Cumperi carti de minim 50 lei si primesti CADOU un CD cu colinde

Next Article

Litera oferă 2000 de cărți companiilor, în cadrul campaniei O, brad din cărți!

Related Posts

Total
0
Share