Apelul la o lectură clasică nu dă greş niciodată. Mai ales în vacanţă, mulţi dintre noi preferă să citească ceva „previzibil”, garantat bun, decât să „testeze” cu riscul de a închide o carte nouă după câteva pagini. Tocmai de aceea, pentru zilele libere sau nu, „Bookuria” propune o „vizită” la povestea cuplului Nora-Frank, pe care James M. Cain l-a făcut celebru în Poştaşul sună întotdeauna de două ori, una dintre cărţile de temelie ale secolului XX.
Oameni dezaxaţi, violenţă, sexualitate fără hotare, alegeri dezastruoase, personaje blestemate… acesta este marele „bâlci al deşertăciunilor” pe care îl propune un autor care avea să mai dea universalităţii şi personajul Mildred Pierce, printre altele. Aşadar, aventurierul Frank Chambers se opreşte într-o zi într-un mic local şi nu ştie că viaţa i se va schimba… şi nu în bine. Patronii sunt Nick Papadakis, „grecul”, şi frumoasa (şi mult mai tânăra) lui soţie, Cora. Frank şi Cora simt imediat o atracţie irezistibilă şi atât de periculoasă, încât se ajunge chiar la erotism masochist. Cu flăcările pasiunii orbindu-le judecata, cei doi pun la cale asasinarea „grecului”, dar în aşa fel încât să scape de el fără a pierde localul. Încearcă o dată… dar eşuează. Mai decişi ca niciodată, cei doi încearcă din nou şi de data aceasta le iese. Din păcate, un poliţist „se prinde”, o acuză pe Cora şi îl determină pe Frank să depună plângere împotriva ei. Planul reuşeşte, femeia se înfurie şi vrea să mărturisească adevărul. Cum iese, totuşi, din încurcătură?…
Frank şi Cora o iau de la capăt, întrezărind un viitor fericit, o familie, copii, prosperitate. Dar…
Cain spune în Poştaşul sună întotdeauna de două ori povestea felului în care oamenii se pot autodistruge din pricina unor sentimente primitive; dorinţa carnală şi lăcomia duc la crimă, şi nu una „curată”, ci aceea executată de amatori care nu sunt făcuţi pentru asta, dar au hotărârea de a izbuti, oricâtă „mizerie” ar face. Mai departe, teama naşte trădare. Presată de perspectiva propriei căderi, femeia este dispusă să-l toarne pe cel cu care complotase. Chiar dacă cei doi se împacă, umbra acelui moment pluteşte peste carte ca o ruptură de genul „nimic nu va mai fi vreodată la fel”. Lipsa de speranţă şi ulterior finalul care echilibrează balanţa într-un fel neaşteptat sunt alte aspecte care fac din „Poştaşul sună întotdeauna de două ori” o carte care lasă pe gânduri. Deşi nu este prima oară în literatură când sexualitatea dezlănţuită duce la deznodăminte dramatice (cititorii îşi amintesc, desigur, de „Therese Raquin”, eroina lui Emile Zola), Cain vine cu un limbaj sec, ales cu grijă, şi cu o extraordinară abilitate de a portretiza ucigaşul secolului XX, proiectând cartea pe o „listă scurtă” a cineaştilor şi cititorilor din întreaga lume.
Romanul Poştaşul sună întotdeauna de două ori, de James M. Cain poate fi cumpărat la preț bun de la Elefant, Libris, Cărturești sau eMAG.
Îmi amintesc că am citit-o şi eu tot într-o vacanţă de vară, undeva prin adolescenţă. Aşa este, e greu să dai greş cu cărţile clasice.
Bine-ai revenit, Dana! :)