fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Povestea lui O, de Pauline Réage

Povestea lui OErotismul incită, face senzație și… vinde; asta se știe de la D.H.Lawrence încoace (asta ca să luăm doar un reper relativ mai recent). Ceea ce rămâne foarte interesant este faptul că totuși cele mai bune cărți care abordează domeniul rămân cele scrise de intelectuali profunzi și rasați, cu pretenții de la nivelul poveștilor pe care le spun. În această categorie intră și scrisoarea de dragoste (care nu s-a vrut niciodată un roman…) notată în miez de noapte de Pauline Réage, pseudonimul unei femei care n-ar fi putut bănui ce avea să stârnească epistola cu scene explicite de dorință sălbatică, de „unelte” erotice cum ar fi bicele, măștile sau lanțurile.

Povestea lui O este o proză elegantă, cu termeni care induc ideea de pasiune înainte de toate. A fost scrisă de o autoare de înaltă ținută, o doamnă, după cum a reieșit abia cu vreun deceniu în urmă, când octogenara stilată Dominique Aury recunoștea că fanteziile amoroase cu castele și iubire magică îi aparțin. Figură elematică a literaturii franceze, translator, editor, membru al unor jurii de primă mărime, avea 47 de ani când a scris „Povestea” și nimeni nu ar fi bănuit că Aury, o persoană calmă și sobră, se află în spatele trăirilor năvalnice care au umplut serile atâtor cititori. Asta după ce, în anii 1980, cartea era arsă demonstrativ în campusuri studențești ale feministelor de peste ocean… Dar ce este menit să dureze…

Povestea lui O nu este, în mod cert, o carte de citit în metrou. Este fierbine, tulburătoare, intensă și de un erotism care poate induce halucinații, într-atât standardul înalt de limbaj al autoarei și-a pus amprenta pe forța imagistică a slovelor. Tânăra O este, așadar, oprită în mașină de iubitul René, care îi cere să se dezbrace, apoi o conduce în miezul ardent al unei societăți secrete cu reguli complicate – nu poate privi bărbații din incintă în ochi, trebuie să aibă sânii la vedere, să poarte cătușe și nu poate comunica deloc cu celelalte femei și orice „mascul” poate face cu ea ce dorește. O crede că, cu cât mai mult poate duce, cu atât își poate demonstra mai abitir iubirea.

Aury a iubit în viața reală un astfel de… rebel, pe Jean Paulhan, pisc al al lumii literare, de care o lega pasiunea pentru literatură. El a fost cel care a atras-o spre erotism, autoarea dorind să-i demonstreze că și femeile pot scrie așa ceva… și nu oricum. Reticent la început, Paulhan a devenit entuziasmat, recomandând publicarea urgentă. Aury nici nu era conștientă de ceea ce a scris în miez de noapte… nu dorise decât să-l recâștige, într-un moment în care i se părea că legătura lor pălește… Cum își imaginează o femeie inteligentă că poate ține lângă ea un bărbat frumos, inteligent și sensibil la sexul opus aflați din Povestea lui O. Și când te gândești că tot acest spectacol erotic care demonstrează latura demonică din noi toți și care cucerește de o jumătate de secol a fost imaginat de o femeie care nu purta bijuterii sau machiaj, care se îmbrăca ultra-decent și care trăit mereu într-un apartament modest…

Romanul Povestea lui O, de Pauline Réage poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant, eMAG sau Cărturești.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
eveniment Adenium

Eveniment special ADENIUM: lansare de carte și Concert extraordinar Hiroko Minakami & Friends

Next Article
recomandări

Recomandările zilei - 15 septembrie 2016

Related Posts

Total
0
Share